IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ достигна 6-месечен връх

Данните са сигнал, че затегнатият пазар на труда в страната става по-умерен

17:12 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е достигнал до най-високото си ниво от януари насам - данни, които предполагат, че силният пазар на труда в страната става по-умерен, пише Bloomberg.

САЩ САЩ

Подадените за пръв път заявления са се увеличи с 4 хил. до 235 хил. броя в седмицата до 2 юли, съобщи министерството на труда на САЩ. Медианните прогнози сред икономисти в анкета на медията бяха за 230 хил. молби.

Броят на продължаващите молби се е покачил до 1,38 млн. броя в седмицата до 25 юни, което е близко до историческото дъно, но и най-високото ниво от девет седмици насам.

Резултатът подчертава известна умереност в изключително затегнатия пазар на труда, тъй като броят на молбите се задържа близо до най-високото си равнище от януари. Очакванията са лихвените увеличения на Федералния резерв на САЩ да охладят търсенето на служители, което може да доведе и до уволнения.

Това не са единствените данни за пазара на труда, които инвеститорите ще следят тази седмица. В петък ще бъде публикувана статистиката за броя новооткрити работни места извън селскостопанския сектор, като очакванията са за по-малък ръст и запазване на безработицата на ниво от 3,6% - най-ниското от над пет десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още