IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ се свива повече от очакваното в началото на 2022 г.

Дори потребителските разходи в страната не са успели да променят негативния тренд

19:15 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Добив на инертни материали в Тексас, САЩ. <em>Снимка:&nbsp;Sergio Flores/Bloomberg</em></p>

Добив на инертни материали в Тексас, САЩ. Снимка: Sergio Flores/Bloomberg

В началото на годината икономиката на САЩ се е свила малко повече от очакваното. Брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 1,6% през първото тримесечие, както обяви Министерството на търговията в сряда в окончателните си изчисления. В края на май предишната оценка все още бе за минус 1,5%, припомня DPA. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че темпът на свиване ще остане неревизиран и ще бъде 1,5%.

Докато потребителите в САЩ все още даваха тласък на разходите си, износът спадна с почти 5% и доведе до рекорден търговски дефицит. През последното тримесечие на 2021 г. икономиката на САЩ все още бележеше силен ръст от 6,9%.

Третата оценка на брутния вътрешен продукт, направена от Министерството на търговията, показа и известна слабост на икономиката, като потребителските разходи бяха коригирани в посока на понижение, а запасите - в посока на повишение спрямо отчетеното през миналия месец. Това не вещае нищо добро за вътрешното търсене и икономическите перспективи в условията на рецесионни опасения, тъй като Федералният резерв агресивно затяга паричната политика, за да укроти инфлацията.

„Най-големият ефект от тази статистика е, че тя оставя запасите в по-претоварена позиция, отколкото се смяташе досега, което поставя БВП за второто тримесечие в отрицателна територия в очакване на утрешните данни за потреблението и потребителската инфлация през май и ревизиите на същите през април", казва пред Ройтерс Крис Лоу, главен икономист в FHN Financial в Ню Йорк.

Потребителските разходи, които съставляват повече от две трети от икономиката, нараснаха с 1,8% вместо с 3,1%, както бе отчетено миналия месец. Понижението отразяваше низходящите ревизии при финансовите услуги и застраховането, както и при здравеопазването.

Разходите за дълготрайни стоки, като моторни превозни средства и стоки за отдих, бяха ревизирани надолу.

Предприятията натрупаха запаси в размер на 188,5 млрд. долара, вместо отчетените миналия месец 149,6 млрд. долара. В резултат на това растежът на крайните продажби на частни вътрешни купувачи, който изключва търговията, запасите и правителствените разходи, бе ревизиран надолу до 3,0% през последното тримесечие. По-рано бе отчетено, че този показател за вътрешното търсене е нараснал с 3,9%.

Изглежда, че икономиката се е възстановила от спада през първото тримесечие, като през април потребителските разходи се ускориха. Разходите на бизнеса за оборудване останаха стабилни през май, а дефицитът в търговията със стоки намаля значително, тъй като износът достигна рекордно високи стойности. Но възстановяването губи инерция поради агресивната позиция на Фед.

Този месец централната банка на САЩ повиши основния си лихвен процент с три четвърти процентни пункта - най-голямото повишение от 1994 г. насам. От март насам Фед е увеличил референтния си овърнайт лихвен процент със 150 базисни точки.

Продажбите на дребно се понижиха през май, а започнатите жилища и разрешителните за строеж намаляха. Потребителското доверие достигна 16-месечно дъно през юни. Докладът за потребителските разходи през май в четвъртък може да хвърли повече светлина върху перспективите за растеж през второто тримесечие, които варират в диапазона от 0,3 % до 2,9 %.

„Изключително малко вероятно е обаче икономиката да е в рецесия в момента въпреки спада на БВП през първото тримесечие и очевидната слабост на растежа на производството през текущото тримесечие", казва Скот Хойт, старши икономист в Moody's Analytics в Уест Честър, Пенсилвания. „Растежът на работните места остава силен, инвестициите се увеличават, както домакинствата, така и бизнесът имат стабилни баланси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още