IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще поскъпва доларът?

Ако икономиката и инфлацията в САЩ отслабнат, Фед ще направи пауза и зелената валута ще обърне посоката

13:45 | 27.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Доларът отбеляза впечатляващ ръст, като от началото на годината поскъпна с повече от 10% спрямо другите основни валути, пише за Financial Times Бари Айхенгрийн, професор по икономика и политология в Калифорнийския университет (Бъркли).

Всъщност немалко правителства и централни банки биха предпочели прилагателното „катастрофален“ пред „впечатляващ“. За развиващите се страни, от Шри Ланка до Аржентина, поскъпването на зелените пари направи обслужването на деноминираните им в долари дългове, което вече беше трудна задача, по същество невъзможно.

За развиващите се пазари като Чили, които не са силно обременени с дългове, това повиши инфлацията чрез увеличаване на местните цени на търгуваните в долари храни и енергия. Инфлацията и спадът на нейната валута принудиха Централната банка на Чили да повиши лихвения си процент цели девет пъти през изминалата година и сега да използва своите резерви в подкрепа на обменния курс на песото.

Европейската централна банка (ЕЦБ) стана свидетел на поевтиняването на еврото до паритет спрямо долара. За Японската централна банка (ЯЦБ) пък фактът е, че йената е най-зле представящата се валута сред развитите държави тази година.

Не е загадка защо доларът се засили. Бидейки свидетел както на висока инфлация, така и на силен растеж, Федералният резерв повишава лихвените проценти по-бързо от други големи централни банки, привличайки капиталови потоци към САЩ.

ЕЦБ, въпреки че наскоро предпазливо започна своя цикъл на затягане, се движи забележимо по-бавно. Ограничаването на руските енергийни доставки вече натежава върху европейския растеж, а и по-високите лихвени проценти биха разклатили крехкия италиански дългов пазар, като се има предвид лошият избор на момент на фона на нарастването на политическата несигурност в тази страна.

ЯЦБ, междувременно, няма непосредствена причина да смята, че проблемът с ниската инфлация в страната е решен и не е склонна да се откаже от политиката си за „контрол на доходността“, за да поддържа лихвените проценти ниски. Нито ЯЦБ, нито ЕЦБ ще се съревновават с Фед чрез повишаване на лихвените проценти на стъпки от по 75 или 100 базисни пункта.

Някои биха изтъкнали нарастването на геополитическия риск от безкрайната руско-украинска война и статута на долара като убежище. Може да има още потоци, търсещи убежище, с напрежението около Тайванския проток и Иран, но в крайна сметка последните валутни движения са резултат от действията на централните банки. Същото ще важи и занапред.

Не е новина, разбира се, че след като изостана от събитията, Фед сега се бори да навакса. По този начин очакванията за по-нататъшно повишаване на лихвите от председателя на Фед Джей Пауъл вече са калкулирани. С други думи, няма причина тези допълнителни увеличения на лихвените проценти да повишат още долара. 

Но две допълнителни развития усложняват перспективите на валутния пазар. Първо, другите централни банки – с изключение на ЕЦБ и ЯЦБ – показват все по-голяма готовност да се съревновават с Фед в повишаването на лихвените проценти, за да се справят със собствените си проблеми с нарастващата инфлация. Списъкът вече включва централните банки на Канада, Филипините, Сингапур, Нова Зеландия и Южна Корея, наред с други. И той се увеличава.

Финансите на тези страни са достатъчно силни, за да издържат повишаването на лихвените проценти, а инфлацията е въпрос на обща загриженост. Следователно техните централни банки са най-малкото в крак с Фед. Затова доларът показа по-малко сила спрямо широка кошница, включваща валутите на тези страни. Същото е вероятно да се случи и през следващите седмици и месеци.

Второ, и по-застрашително, има риск от рецесия в САЩ. Да повторим, текущата стойност на долара се основава на очакването, че Фед ще продължи да повишава лихвите. Това очакване на свой ред се основава на обнадеждаващото предположение, че икономиката на САЩ ще продължи да се разширява.

Ако предизвиканото от Фед забавяне се разпространи от жилищния пазар към продажбите на дребно и бизнес инвестициите, комбинираният ефект ще намали не само разходите в САЩ, но и инфлацията.

Идеята, че при тези рецесионни обстоятелства инфлацията ще остане близо до двуцифреното ниво и следователно Федералният резерв ще бъде принуден да продължи своя цикъл на затягане, е доста глупава.

Като председател на Фед, Пол Волкър продължи да повишава лихвените проценти в условията на рецесия - и доларът продължи да расте - защото инфлацията остана упорито висока в продължение на няколко години. Днес има малко признаци за подобна инфлационна инерция.

Така че, ако икономиката и инфлацията отслабнат, Фед ще направи пауза и доларът ще обърне посоката. Това вече не е риск, който може да бъде отхвърлен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 1 година
Джулис айде сега ни обясни по какъв начин високите лихви на ФЕД по някакъв негативен начин трогват Русия ???? - В момента УСА убива собственият си имотен пазар и цели части от икономиката ще спрат да дишат, а вие за Русия дето няма дългове сте се загрижили - То бива да сте обли та обли в депото ама това вашето е диагноза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Julius_BG
преди 1 година
Проблема при него най-вероятно е, че и мислите му са точно, както и прическата му (гръмнал бойлер в тръстика) и не стопля връзката "лихви-петрол-рецесии"! ;)) хахаха.... :Д - какво да говорим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Порката (дядя вова), толко си тAп копейник, че даже свестен коментар не можеш да измислиш :))) Мечтата ти да станеш четирихилядник може и да се осъществи, ама в рупли :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Боли го дядя ти *** за курса на зелената макулатура. Сорроспии в Русия не останаха, дори няма кой да скимти по случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Julius_BG
преди 1 година
Дядя Федя ще бута лихвите докато дядя Пyтя развее белия байряк! :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Julius_BG
преди 1 година
Дядя Федя ще бута лихвите докато дядя *** развее белия байряк! :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още