IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед повиши лихвите със 75 базисни пункта за втори пореден месец

Централната банка иска да върне инфлацията до целта от 2%

21:36 | 27.07.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта за втори пореден месец, залагайки на агресивно затягане на политиката, за да обуздае ускоряващата се инфлация. Но с това рискува да нанесе силен удар на икономиката, пише Bloomberg.

Изправени пред най-големия ценови натиск от 40 години, централните банкери вдигнаха целевия диапазон за лихвите по федералните фондове до ниво от 2,25% до 2,5%. Това води до кумулативно увеличение от юни до юли със 150 базисни пункта – най-рязкото покачване от началото на 80-те години на миналия век.

Федералната комисия за отворен пазар „е силно ангажирана с връщането на инфлацията до нейната цел от 2%“, се казва в изявление, публикувано във Вашингтон, в което се повтаря, че тя е „много внимателна към инфлационните рискове“. Комисията повтори, че „очаква, че текущите увеличения на целевия диапазон ще бъдат подходящи“ и че ще коригира политиката, ако се появят рискове, които биха могли да попречат на постигането на целите.

Американските акции продължиха да са на зелено след решението. Доходността по краткосрочните държавни облигации се повиши, а доларът пое надолу.

Гласуването, което включваше двама нови членове – заместник-председателя по надзора Майкъл Бар и президента на Федералния резерв в Бостън Сюзън Колинс, беше единодушно. Добавянето на Бар към борда по-рано този месец доведе до пълен състав от седем гуверньори за първи път от 2013 г.

Председателят на Фед Джером Пауъл ще даде пресконференция във Вашингтон във връзка с решението.

Критикувани за погрешна преценка за инфлацията и за бавна реакция, сега банкерите смело повишават лихвените проценти, за да охладят икономиката, дори ако това рискува да я насочи към рецесия. По-високите лихви вече оказват влияние върху икономиката на САЩ. Ефектите са особено очевидни върху жилищния пазар, където продажбите се забавиха.

Въпреки че представителите на Фед твърдят, че могат да управляват т.нар. „меко кацане“ на икономиката и да избегнат рязък спад, редица анализатори посочват, че ще е нужна рецесия с нарастваща безработица, за да се забави значително повишаването на цените.

Федералната комисия за отворен пазар днес посочи, че „скорошните показатели за разходите и производството са се понижили“, но също така коментира, че нарастването на работните места „е стабилно през последните месеци, а нивото на безработица остава ниско“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
kloynat
преди 1 година
eee mishocite shte razberat 4e sireneto v kapana si ima cena i ne e bezplatno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Зависи дали кредитите са с променлива лихва или фаликсирана. В последните години бих казал 1.3% фиксирана си струваше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Първата задача обаче е, от човека да направиш прасе. В тая задача мисирките и тролевете са незаменими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
За какво се отглежда и угоява праситу - да го заколят и изядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
Истинско лихвено кланеее. Както банките бяха толкова меки и гальовни последните 10тина години с нереално ниски лихви, това поредно повишение на Фед е истинско клане за теглилите кредити вярващи във вечно ниските лихви. Доста хора ще имат безсънни нощи вярвайки, че живеенето на краен предел на кредит е норма, а не рисково начинание. Май е време да признаем, че банките отново излъгаха тълпата с добре подготвени 30 годишни ипотечни договори. "Честито" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още