IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за пазара на труда в САЩ опровергаха опасенията за загубена инерция

Безработицата в страната е продължила да намалява, докато ръстът на заплатите се е ускорил

17:15 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на наемане на служители в САЩ е бил по-добър от очакваното през юли, опровегавайки сигналите, че икономическото възстановяване губи инерция, показват данните на министерството на труда на страната, цитирани от CNCB.

Новооткритите работни места извън селскостопанския сектор са нараснали с 528 хил. през месеца, а безработицата е спаднала до 3,5%. За сравнение - прогнозите на Dow Jones бяха за резултати от съоветно 258 хил. и 3,6%.

сащ сащ

Ръстът на заплатите също се е ускорил, като средното почасово заплащане е станало с 0,5% по-високо на месечна и с 5,2% на годишна база. Тези данни наливат масло в инфлационния огън, който достигна връх от 9,1% през юли.

Най-голям принос за увеличението е имал туристическият сектор, разкрил 96 хил. нови позиции. След него се нареждат професионалните и бизнес услуги с 89 хил., здравният сектор със 70 хил. и правителственият с 57 хил. Секторите, произвеждащи стоки, също са записали значително повишение, като строителството е добавило 32 хил. позиции, а производството - 30 хил. позиции.

Въпреки мрачните очаквания юлските данни показват най-добрия резултат от февруари, който е и значително над средния ръст на работните мста от 388 хил. през последните четири месеца.

Като цяло заетостта извън селскостопанския сектор е нараснала с 22 млн. души от април 2020 г. насам, малко след избухването на пандемията от коронавирус. От ресорното министерство отбелязват, че новооткритите работни места в момента са над отчетените през февруари 2020 г.

Статистиката се следи отблизо както от пазарите, така и от Федералния резерв на САЩ. Последно централната банка одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още