IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един измерител на инфлацията в САЩ показа забавяне

Ценовият индекс на разходите за лично потребление е свил годишния си ръст до 6,3% през юли

16:44 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Още един ключов измерител на потребителската инфлация в САЩ показа забавяне в темпа на растеж, пише CNBC.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) е забавил ръста си до 6,3% на годишна база през юли, след като месец по-рано той достигна 6,8%. На месечна база показателят се е свил с 0,1 на сто.

Основният индекс, който изключва цените на храните и енергията, се е покачил до 4,6% на годишна и 0,1% на месечна база, с което е бил под прогнозите на икономистите, анкетирани от Dow Jones. Те предвиждаха годишен резултат от 4,8% и месечен от 0,6%.

Около две седмици по-рано официалната статистика за инфлацията също показа забавяне - от 9,1% през юни до 8,5% през юли.

В интервю за CNBC управителят на Фед в Атланта Рафаел Бостик посочи, че петъчните данни биха го мотивирали да наклони вижданията си в посока ръст на лихвите от 50 базисни пункта - по-малък ход спрямо последните два в размер на по 75 базисни пункта.

Той обаче изтъкна, че предстои да бъдат публикувани още данни, които може да го накарат да си промени мнението.

В четвъртък ръководителят на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард изрази мнение, че според него лихвите все още са твърде ниски, а инфлацията може да се окаже по-устойчива от очакваното.

"Базисният сценарий вероятно би бил, че инфлацията ще бъде по-устойчива спрямо очакванията, които много хора на Wall Street имат, и че ще е по-висока за по-дълго - риск, който е подценен от пазарите днес", смята Булард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още