IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street започват сесията без единна посока*

И трите водещи показателя са напът да отбележат втора поредна седмица на червена територия

17:20 | 26.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Wall Street започва редовната търговска сесия в петък без единна посока, докато инвеститорите се подготвят за посланието на управителя на Фед Джером Пауъл, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,17%, или 55,32 пункта, до 33 347,1 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отписва 0,19%, или 7,88 пункта, до 4191,24 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намалява с 0,35%, или 43,97 пункта, до 12 595,28 пункта.

И трите индекса са напът да отбележат втора поредна седмица на червена територия. Dow намалява с 1,2%, а S&P 500 и Nasdaq с по 0,8 на сто.

Вниманието на инвеститорите е изцяло насочено към Джаксън Хол, където се очаква управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл да направи изказване.

Играчите на пазара се надяват да получат нови насоки за намеренията на Фед за тази есен, когато на 20-21 септември предстои да се състои следващото заседание на ведомството. Очакванията на пазарите са разделени между прогнози за лихвен ръст от 50 базисни пункта и от 75 базисни пункта.

"Скорошните икономически данни за САЩ бяха окуражителни, увеличавайки вероятността Фед да осъществи меко приземяване на икономиката. Смятаме обаче, че пазарите може и да са се надценили при очакването на такъв сценарий", написа в своя бележка главният инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management Марк Хефъли.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,56% до 98,78 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,54% до 92,02 долара за барел.

Цената на златото поевтинява с над 7 долара до 1763,9 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,061%.

Данните по-рано през деня показаха, че ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) е забавил ръста си до 6,3% на годишна база през юли, след като месец по-рано той достигна 6,8%. На месечна база показателят се е понижил с 0,1 на сто.

Около две седмици по-рано официалната статистика за инфлацията също показа забавяне - от 9,1% през юни до 8,5% през юли.

В интервю за CNBC управителят на Фед в Атланта Рафаел Бостик посочи, че петъчните данни биха го мотивирали да наклони вижданията си в посока ръст на лихвите от 50 базисни пункта - по-малък ход спрямо последните два в размер на по 75 базисни пункта.

Той обаче изтъкна, че предстои да бъдат публикувани още данни, които може да го накарат да си промени мнението.

В четвъртък ръководителят на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард изрази мнение, че според него лихвите все още са твърде ниски, а инфлацията може да се окаже по-устойчива от очакваното.

"Базисният сценарий вероятно би бил, че инфлацията ще бъде по-устойчива спрямо очакванията, които много хора на Wall Street имат, и че ще е по-висока за по-дълго - риск, който е подценен от пазарите днес", смята Булард.

*Към 17:01 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още