IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационният натиск в САЩ ще се запази поне до края на годината, показа Бежовата книга на Фед

Работодателите планират да повишат заплатите в края на 2022 г. в отговор на поскъпналата издръжка на живот

21:42 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлационният натиск в САЩ ще се запази поне до края на годината. Такива резултати показа докладът на Федералния резерв на САЩ за текущите икономически условия, познат като Бежова книга.

Документът се основава на данни от 12-те региона на централната банка за периода до 29 август и се обобщава от клона на Фед в Сан Франциско. Той е обобщение на коментарите на източници извън системата на Фед и не е отражение на възгледите на представителите на централната банка.

Според доклада повечето източници очакват инфлационният натиск в САЩ да се запази поне до края на годината, макар че някои от тях отчитат известна степен на умереност в повишението на цените. Въпреки това всички региони отчитат значителен ръст в цените, особено на храните, наемите, комуналните и хотелиерските услуги.

Що се отнася до икономическата активност, тя е останала без промяна спрямо началото на юли, като пет региона отчитат лек до умерен ръст в показателя. Други пет обаче смятат, че има лек до умерен спад в активността.

Потребителското търсене е останало стабилно, а домакинствата са изместили своите разходи към стоки от първа необходимост като храната.

Цялостните условия на пазара на труда продължават да са затегнали, показа още Бежовата книга на Гед. Почти всички региони обаче отчитат известно подобрение в наличността на работна ръка, по-конкретно в секторите на производството, строителството и финансовите услуги.

Заплатите са нараснали във всички региони, като работодателите в няколко от тях са признали, че са увеличили заплатите по средата на годината, за да се компенсират негативните ефекти от поскъпващата издръжка на живот в страната. Според много от бизнесите даването на бонуси, гъвкавите условия на работа и различните обезщетения са необходими за привличането и задържането на служители.

Работодателите планират да повишат заплатите в края на годината, но очакванията за темпа на растеж са различни в 12-те региона.

По-рано през деня в сряда заместник-управителят на банката Лейл Брейнард заяви, че ще трябва ведомството да повиши лихвите до ограничаващо растежа равнище и да ги задържи на него за "известно време", пише Bloomberg.

"Паричната политика ще трябва да е ограничаваща за известно време, за да осигури увереност, че инфлацията се забавя до целевото ниво", каза Брейнард.

Следващото заседание на банката предстои в края на месеца, като трейдърите са в очакване на трето поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още