IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намеците на Фед за лихвите са всичко друго, но не и тънки

Централните банкери се подготвят за трето поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта в края на месеца

18:00 | 11.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Намеците на представителите на Федералния резерв на САЩ за лихвите и продължаващото им покачване са всичко друго, но не и тънки.

В последните дни няколко представители на банката, сред които и управителят Джером Пауъл, затвърдиха - за пореден път - позицията си за борба с инфлацията и че тежката работа тепърва предстои да бъде свършена.

По-рано през седмицата заместник-управителят на Фед Лейл Брейнард заяви, че ще трябва ведомството да повиши лихвите до ограничаващо растежа равнище и да ги задържи на него за "известно време". "Паричната политика ще трябва да е ограничаваща за известно време, за да осигури увереност, че инфлацията се забавя до целевото ниво", каза Брейнард в сряда.

Ден по-късно Пауъл отново загатна, че банката все още не си е свършила работата с инфлацията и че ще продължи да предприема силни и директни ходове.

"Сегашните ни виждания са, че трябва да действаме силно, директно, както и преди, и да продължим, докато не си свършим работата", заяви категорично банкерът по време на конференция на института Cato във Вашингтон, посветена на паричната политика.

На нея той коментира и изказването си преди 10-тина дни на икономическия симпозиум в Джаксън Хол.

"Посланието ми в Джаксън Хол беше, че Фед носи и приема отговорността за ценовата стабилност, което означава инфлация от 2%. Колкото по-дълго тя остане над целта, толкова по-голям е шансът обществеността да започне да я смята за норма", каза ръководителят на Фед.

В петък още един представител на Фед каза, че за банката работата продължава. Кристофър Уолър каза, че подкрепя още едно значително увеличение на лихвите и че централните банкери трябва да спрат да опитват да гадаят бъдещето и вместо това да се фокусират върху това, което сегашните данни показват, пише CNBC.

"Що се отнася до следващото ни заседание, подкрепям още едно значително увеличение на федералната лихва", каза Уолър по време на своя реч във Виена. "Колкото до по-напред в бъдещето обаче не мога да кажа кой е подходящият път за паричната политика. Върхът (на лихвата) и колко бързо стигнем до него ще зависи от данните, които ще получим за икономиката", предупреди Уолър.

Преобладаващите очаквания сред пазарните играчи са, че Фед ще предприеме трето поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) на заседанието си на 20-21 септември. Ако очакванията се оправдаят, това би бил най-бързият темп на затягане, откакто Фед започна да използва федералната лихва като основен инструмент на паричната политика в началото на 90-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още