IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на бензина в САЩ понижи инфлационните очаквания, показа проучване на Фед

Въпреки занижените инфлационни очаквания потребителите все още смятат, че издръжката на живот ще продължи да ги притиска

19:21 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Поевтиняването на бензина в САЩ спомогна за нагласите сред потребителите, според които инфлацията вече се забавя, показват данни от проучване на клона на Федералния резерв в Ню Йорк, цитирани от CNBC.

Инфлационните очаквания в САЩ се понижиха през август, показа проучване на Фед в Ню Йорк. Източник: Bloomberg L.P. Инфлационните очаквания в САЩ се понижиха през август, показа проучване на Фед в Ню Йорк. Източник: Bloomberg L.P.

Респондентите в проучването на банката за потребителските очаквания, проведено през август, смятат, че годишната инфлация ще достигне 5,7% след година. Това е спад спрямо очакванията за 6,2%, отчетени през юли, както и най-ниското им ниво от октомври 2021 г. насам.

Тригодишните инфлационни очаквания се свиха до 2,8% (спрямо 3,2% през юли), като и тук е отчетено дъно - това е било най-ниското ниво на очакванията от ноември 2020 г.

Междувременно цените на бензина значително намаляха, след като по-рано това през лято те достигнала 5 долара на галон, което е номинален рекорден връх. Понастоящем средната цена на горивото в САЩ е около 3,71 долара на галон - ниво, което продължава да е над достигнатото година по-рано, с но с около 26 цента по-ниско спрямо същия период на август, според статистика на Американската автомобилна асоциация (ААА).

Според потребителите цената на бензина ще остане почти без промяна след година, считано от сегашния период, показват още данните на Фед.

Храната обаче ще продължи да поскъпва, като има очаквания за ръст от 5,8% в цените (0,8% процентни пункта по-ниско спрямо юли).

Наемите ще поскъпнат с 9,6%, което е с 0,3 процентни пункта по-ниско спрямо резултатите от юлското проучване.

Въпреки че инфлационните очаквания се понижават, потребителите все още смятат, че кризата с издръжката на живот ще продължи да ги притиска.

Медианните очаквания за потребителското търсене през следващата година са се покачили с един процентен пункт до 7,8% през август - повишение, задвижено основно от тези лица със средно образование или по-ниско и от група, която до голяма степен се състои от хора с по-ниски доходи.

 

 

 

Предстои във вторник да бъде публикувана официалната статистика за инфлацията в САЩ, като има очаквания за поредно забавяне в показателя от 8,5% през юли до 8% през август. За сравнение - годишната инфлация през юни бе в размер на 9,1%.

Следващата седмица Фед ще проведе заседание на 20-21 септември.

Преобладаващите очаквания сред пазарните играчи са, че Фед ще предприеме трето поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) на заседанието си. Ако очакванията се оправдаят, това би бил най-бързият темп на затягане, откакто Фед започна да използва федералната лихва като основен инструмент на паричната политика в началото на 90-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още