IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери се забързаха към заешката дупка

В следващите дни няколко големи регулатори ще вземат решение за пътя на паричната си политика

12:30 | 21.09.22 г.
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Централните банкери по света са се забързали към заешката дупка в нервно гонене на стрелката на джобния им часовник, отмерващ времето до високата безработица и забавилия се икономически растеж.

Предстои няколко регулатора да определят пътя на паричната си политика, като инвеститорите ще отделят особено голямо внимание на Федералния резерв на САЩ.

Заседанието на Фед ще се състои на 20-21 септември и по всичко личи, че банката ще се насочи към още едно голямо лихвено увеличение.

Годишният растеж на инфлацията в САЩ се забави значително от 9,1% през юни до 8,5% месец по-късно - движение, което предизвика надежди сред инвеститорите, че ходовете на Фед може да дават ефект, а някои от пазарните играчи вече правеха прогнози за това кога Фед ще премине през своя обрат в паричната си политика, т.е. кога ще започне да понижава лихвите.

През юли и август регулаторът одобри лихвени повишения от по 75 базисни пункта (б.п.), с което умело изля шишенцето с надпис "парично затягане" върху икономиката. Забавянето на инфлацията създаде очаквания, че Фед най-малкото може да забави своите агресивни ходове в следващите месеци.

Най-скорошните данни обаче показаха, че инфлацията в САЩ е била по-устойчива от очакваното през август. През осмия месец годишната инфлация се е равнявала на 8,3%, докато очакванията бяха за по-силно забавяне до 8 на сто. На месечна база показателят също се е покачил с 0,1 на сто.

Сред компонентите с най-голям принос за повишението са били нарасналите разходи за наеми и жилища, за храна и за здравни услуги.

 

И макар данните да са отражение на устойчивия ценови натиск в САЩ и да са възможен стимул за Фед да предприеме още един ход в размер на 75 б.п. те не са единственото, показващо, че централните банкери са се забързали към заешката дупка.

В началото на септември управителят на Фед Джером Пауъл каза, че "банката все още не си е свършила работата" - фраза, която и други представители на регулатора повтаряха в последните седмици и чието основно послание към инвеститорите е да не прибързват със заключенията.

"Сегашните ни виждания са, че трябва да действаме силно, директно, както и преди, и да продължим, докато не си свършим работата", каза Пауъл по време на конференция на института Cato във Вашингтон, посветена на паричната политика.

Около 10-тина дни по-рано, по време на традиционната годишна среща в Джаксън Хол, Пауъл отправи същото послание - Фед не си е свършил работата, а лихвените повишения може да продължат по начин, който да причини "известна болка" на щатската икономика.

От началото на годината досега Фед е покачил лихвите с 2,25 процентни пункта и според Пауъл "сега не е моментът за пауза или за спиране".

"Въпреки че по-високите лихви, по-бавният растеж и по-омекотените условия на пазара на труда ще забавят инфлацията, те също така ще причинят известна болка на домакинствата и бизнесите. Това е, за нещастие, цената за забавянето на инфлацията. Но неуспехът за възстановяване на ценовата стабилност би означавал далеч по-голяма болка", смята Пауъл.

Малко след изказването му фондовите борси в САЩ се оцветиха в червено - нещо, което се повтори и след публикуването на данните за инфлацията през август.

Като цяло, Фед има далеч по-трудна задача пред себе си в момента - ако американците не намалят своето потребление, има шанс банката да стане още по-агресивна с цел забавяне на инфлацията, пише Bloomberg.

"То показва, че ще отнеме повече време и ще изисква по-високи лихви - на макроикономически език, че може да изисква дори повече разруха на търсенето", като по-висока безработица и по-бавен растеж, каза Торстен Слок, главен икономист в Apollo Management. “Това увеличава вероятността от рецесия", допълва икономистът.

"Моят опит с инфлацията е, че някои от компонентите, които бяха много силни в най-скорошния доклад обикновено са устойчиви и имат много инерция", като например наемите, каза Блерина Уруси, икономист за САЩ в T. Rowe Price Associates. "Затова и очаквам (покачванията в цените на) тези компоненти да останат силни в следващите месеци", допълни Уруси.

Проучване на Ройтерс сред икономисти показа, че 44-ма от 72-ма анкетирани прогнозират лихвено повишение от 75 б.п. През август само 20% от анкетираните са били на такова мнение.

Ако очакванията се оправдаят, федералната лихва ще достигне диапазон от 3-3,25%, най-високият от началото на 2008 г. Останалите 39% от икономистите в анкетата смятат, че увеличението ще е в размер на половин процентен пункт.

Последна актуализация: 12:49 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още