IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери се забързаха към заешката дупка

В следващите дни няколко големи регулатори ще вземат решение за пътя на паричната си политика

12:30 | 21.09.22 г.
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Ходът на Фед ще повлияе на решението на Японската централна банка (ЯЦБ), чието двудневно заседание предстои да приключи на 22 септември.

Очакванията са ведомството на Харухико Курода отново да остави лихвите без промяна въпреки ускоряващата се инфлация в страната и продължаващото поевтиняване на йената. Движенията на валутните пазари обаче може да мотивират Япония да осъществи интервенция за пръв път от 11 години насам, за да спре рязкото поевтиняване на йената, която вече няколко месеца е на над 20-годишно дъно спрямо щатския долар.

Много трейдъри обаче се съмняват доколко интервенцията е неизбежна.

"Усещам, че министерството на финансите няма да се намеси на този етап и ще даде вербални предупреждения", каза Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin в Токио седмица, преди заседанието на ЯЦБ.

"Все още остава седмица преди заседанието на Федералния резерв на САЩ. Не мисля, че пазарите вярват, че министерството ще се намеси на сегашните нива долар/йена", допълни Минами.

В четвъртък (22 септември) обаче не само ЯЦБ ще е под светлината на прожекторите - по-късно през деня Английската централна банка (АЦБ) също ще проведе заседание, което бе отложено със седмица след смъртта на кралица Елизабет II.

През август АЦБ одобри най-голямото лихвено увеличение от 27 години насам в размер на половин процентен пункт - най-голямото повишение от 1995 г. насам и първото такова, откакто банката получи независимост през 1997 г.

Последните данни показаха, че инфлацията във Великобритания се е забавила повече от очакваното през август, подпомогната от поевтиняването на петрола.

Потребителските цени в страната са нараснали с 9,9% на годишна база през август, след като месец по-рано те се увеличиха с 10,1%. Очакванията на икономистите бяха за забавяне до 10 на сто.

За периода петролът е поевтинял с 6,8%, докато храните и дрехите са поскъпнали с по съответно 1,5% и 1,1%.

Растежът на инфлацията във Великобритания се забави повече от очакваното през август. Източник: Bloomberg L.P. Растежът на инфлацията във Великобритания се забави повече от очакваното през август. Източник: Bloomberg L.P.

Въпреки че това може да облекчи отчасти натиска върху АЦБ, то на банката все още ѝ предстои работа - според икономисти предложените от премиера Лиз Тръс фискални стимули може да предотвратят допълнително забавяне в инфлацията през зимата, но ще я поддържат на високо равнище през голяма част от 2023 г.

"АЦБ продължава да е изправена пред нелекото предизвикателство да върне ценовия растеж към целевото равнище", казва Рейчъл Уинтър, партньор в Killik & Co, цитирана от Bloomberg. "Централните банкери вече намекнаха, че планират да увеличат лихвата отново на 22 септември, като се има предвид все още съществуващият ценови натиск", допълва Уинтър.

Ден преди публикуването на данните инвестиционната банка Bank of America завиши прогнозите си за следващите ходове на АЦБ, като очаква регулаторът да повиши лихвите до връх от 4%, за да компенсира ефекта от фискалните стимули на Тръс.

За сравнение - предишните очаквания бяха за връх на показателя от 3,25%. "Повече фискални стимули означават, че АЦБ ще трябва като цяло да увеличи лихвите по-силно", написаха от банката в своя бележка към клиенти.

От американската банка очакват увеличение от 50 б.п. през оставащите три срещи на АЦБ тази година, включително тази през септември. През 2023 г. регулаторът може да премине към ходове от по 25 б.п., с които лихвата ще достигне 4% през август догодина.

Заешката дупка може да бъде спасение за централните банкери и световната икономика, но регулаторите трябва да се внимателни да не попаднат в ситуация, подобна на тази на Алиса в страната на чудесата, която "не видя как падна в нещо, което приличаше на много дълбок кладенец".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още