IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ скоро няма да размърда деветте си лисичи опашки

Инфлацията в Япония трябва да се докаже като устойчиво висока преди централната банка да прибегне към промяна на паричната политика

08:18 | 12.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обикновено централните банкери се делят на ястреби и гълъби*, но в последната над половин година Японската централна банка (ЯЦБ) се доказа като регулатор, който води своя собствена категория - тази на деветоопашатите лисици.

В японския фолклор, за разлика от този на много европейски страни, лисицата невинаги е смятана за лукаво същество, нито за предвестник на предстоящи неприятности. Даже напротив - тя често е изобразявана като лоялно същество и пазител, чиито опашки са показател за неговата сила - колкото повече са те, толкова по-стар, мъдър и силен е техният собственик.

Ето че вече сме в деветия месец на годината, а ЯЦБ продължава ревностно да защитава тезата си, че ултраразлабената парична политика трябва да бъде поддържана.

За разлика от нея, други централни банки предприеха най-дългата си серия лихвени повишения - от март насам Федералният резерв на САЩ е покачил лихвите с 2,25 процентни пункта, като последните два месеца ходовете бяха в размер на по 75 базисни пункта (б.п.). Английската централна банка (АЦБ) започна още миналия декември, като последно одобри най-голямото лихвено увеличение от 27 години насам.

Европейският регулатор започна с паричното затягане значително по-късно - през юли - но вече се устреми към  по-агресивни ходове.

В последните месеци инфлацията в Япония се ускори, като се запази с няколко базисни пункта над целевото равнище от 2% на банката - ниво, високо за Япония, но значително по-приглушено от отчетените 9,1% в еврозоната или 8,5% в САЩ.

Лошите новини са, че макар доскоро поевтиняването на йената да се бе забавило, в края на август и началото на септември стойността на японската валута спрямо щатския долар отново рязко намаля, доближавайки се до нивото от 146 йени, достигнато последно през 1998 г.

Най-скорошното покачване на цените в Токио до 2,6% през август - което също се следи като измерител на инфлацията от ЯЦБ - пък създаде очаквания за продължаващо възходящ темп в следващите месеци.

"Това потвърждава, че има голям шанс показателят да достигне 3% или повече в последното тримесечие на годината", прогнозира Йошики Шинке, икономист в изследователския институт Dai-Ichi Life, цитиран от Bloomberg. "Но тази инфлация няма да накара ЯЦБ да обмисли парично затягане. Инфлацията в Япония все още е задвижвана от енергията, цените на суровините и поевтинялата йена, а това са еднократни фактори", каза още икономистът.

Такива са и очакванията в анкета на медията, според която управителят на банката Харухико Курода няма да размърда лисичите си опашки в посока парично затягане в последните месеци на мандата си, дори инфлацията да достигне 3%.

Според 16 от 19 икономисти случаят е такъв, защото инфлацията трябва да остане на ниво от 3% или по-високо за поне половин година, преди да може да се случи някаква промяна в паричната политика. За да се изпълни това условие преди последното заседание на Курода в началото на март, инфлацията ще трябва да достигне това ниво през август и да остане на него през януари.

Двигател на възходящото движение може да са заплатите, но не и в Япония.

Проучване сред икономисти на Ройтерс показа, че мнозинството от анкетираните (почти 80%) смятат, че е малко вероятно заплатите в страната да нараснат с повече от инфлацията през следващите 12 месеца.

Каквото и да се случи в следващите месеци, едно е ясно - деветте опашки на Курода ще останат прибрани и бранещи ултраразхлабената парична политика, дори с поевтиняването на йената, докато данните не покажат по-устойчиво ускоряване на инфлацията.

Междувременно липсата на движение на опашките може да се окаже по-добрия ход на фона на нарастващите опасения от рецесия в други региони, като така лисицата ще надвие и гълъби, и ястреби.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още