IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ може да занижи прогнозите си за икономическия растеж

Икономическото възстановяване на Япония се намира в "критичен момент", смята бивш топ икономист на ЯЦБ

16:57 | 22.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) вероятно ще занижи своите икономически прогнози през октомври, когато ще публикува следващия си тримесечен доклад, смята бившият топ икономист на ведомството Сейсаку Камеда, цитиран от Ройтерс.

Причина за това може да стане световното забавяне на търсенето и повторната поява на огнища на заразени с коронавирус, които може да навредят на износа и потреблението.

Икономическото възстановяване на Япония се намира в "критичен момент", тъй като изглежда, че потреблението се е забавило през лятото, изтривайки надеждите на централните банкери, че домакинствата ще подпомогнат потреблението чрез спестяванията, натрупани през пандемията, каза Камеда пред медията.

"Има шанс потреблението да изпадне в застой или едва да отбележи ръст през третото тримесечие", след като ръстът в заразените с коронавирус и поскъпващата издръжка на живот нанасят удар на домакинствата, смята експертът. "Възстановяването на икономиката от пандемията може да е изложено на заплаха", предупреди Камеда.

Според него ЯЦБ ще понижи прогнозите си за ръста за фискалата година - приключваща през март 2023 г. - до 2% или по-ниско спрямо сегашните очаквания от юли за повишение от 2,4%.

Централната банка може да понижи прогнозите си и за следващата година спрямо сегашните за 2% ръст поради нарасналите перспективи за световно икономическо забавяне.

Освен това основната потребителска инфлация в Япония може за кратко да достигне 3% по-късно тази година, а двигатели на това движение ще са поскъпналите енергоносители и храни.

Въпреки че растежът на инфлацията ще се успокои догодина, когато ефектът от цената на енергоносителите се разсее, тя все още може да се движи около целевото равнище на ЯЦБ от 2% за по-дълго от очакваното - причината за това ще е, че компаниите ще продължат да прехвърлят нарасналите си разходи за суровини върху потребителите.

"Това, което виждаме, е чиста инфлацията, предизвикана от разходите, която може да продължи по-дълго от първоначално очакваното", каза Камеда. "Това е далеч от инфлацията, задвижена от търсенето, към която ЯЦБ се стреми", допълни бившият икономист в банката.

Въпреки че крехката икономика на Япония ще оправдае ултраразхлабената парична политика в страната, то е възможно ЯЦБ да види възможност да направи леки промени на тази си позиция в бъдеще. "Малката промяна на лихвите няма да има огромен ефект върху икономиката", коментира Камеда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още