IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Ръстът на заплатите е ключов за постигането на инфлационната цел

Несигурността около японската икономика е много висока и тя се нуждае от огромна парична подкрепа, смятат централните банкери

11:18 | 26.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на заплатите е ключов за постигането на инфлационната цел от 2%. Около това мнение са се обединили представителите на Японската централна банка (ЯЦБ), сочат протоколите от заседанието на регулатора през юни, цитирани от Ройтерс.

Някои от членовете на борда смятат, че покачването на цените се разширява и води до промени в дългоподдържаните възгледи, че инфлацията и заплатите няма да нараснат много в бъдеще.

Като цяло обаче 9-членният борд на банката е бил на мнение, че икономиката се нуждае от огромна парична подкрепа, за да премине през удара от поскъпналите суровини и от проблемите с предлагането, предизвикани от затварянията в Китай заради коронавируса.

"Бордът се съгласи, че несигурността около японската икономика е изключително висока", пише още в протоколите. "Много членове споменаха значението на ръста на заплатите от гледна точка на постигането на ценовата цел по устойчив и стабилен начин", става ясно от документа.

"Япония трябва да създаде устойчива икономика, в която потреблението продължава да расте, дори когато компаниите вдигат цените", смята един от централните банкери.

"ЯЦБ трябва да продължи да поддържа паричното разхлабване, докато покачването на заплатите не се превърне в тенденция", смята друг банкер.

Последните данни показаха, че инфлацията в Япония се е задържала над целевото равнище от 2% за трети пореден месец през юни, равнявайки се на 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 1 година
Тези другари от ЯЦБ определено живеят в техен си собствен свят. Интересно дали и обикновените японци мислят така. Каква ли методология използват за изчислението на инфлацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още