IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Япония нараснаха за 16-и пореден месец

Все повече компании прехвърлят нарасналите си разходи върху потребителите, смятат от Японската централна банка

10:22 | 12.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производствените цени в Япония са продължили да се покачват през юни, отбелязвайки 16-и пореден месец на възходящо движение, съобщи агенция Kyodo. Данните на Японската централна банка (ЯЦБ) показват устойчивостта на инфлационния натиск в страната, след като войната в Украйна оскъпи енергията, суровините и храните.

Годишното увеличение през юни е било в размер на 9,2%, като е налице незначително забавяне спрямо нивото от май от 9,3 на сто.

Цената на петролните и въглищните продукти се е покачила с 22,2% за периода, тази на желязото и стоманата с 26,7%, а на дървото и дървения материал с 43,3%.

Токът, градският газ и водата, които проследяват цената на суровия петрол и природния газ със забавяне, са поскъпнали с близо 30 на сто през юни.

Представител на ЯЦБ обясни, че компаниите в хранително-вкусовата промишленост, както и тези в машинния сектор са започнали да прехвърлят нарасналите си разходи към потребителите. "Изглежда има повече компании, склонни да повишат допълнително цените си, когато ги преразгледат през юли и октомври", каза представителят на централната банка.

Въпреки това ден по-рано управителят на ЯЦБ Харухико Курода за пореден път изрази готовност да продължи да поддържа ултраразхлабената парична политика.

В понеделник той предупреди, че несигурността за японската икономика е много висока. "Няма да се поколебаем да направим допълнителни стъпки на парично разхлабване при необходимост", увери Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още