IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка също може да се присъедини към гнездото на песимистите

Ревизиите може да подсилят аргументите на управителя Харухико Курода, че икономиката има нужда от подкрепа под формата на продължително парично разхлабване

10:16 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) може да обмисли ревизирането на своите прогнози за инфлацията и растежа по-късно този месец, след като по-високата инфлация и поевтинялата йена принуждават компаниите да прехвърлят нарасналите си разходи върху потребителите, смятат лица, запознати с темата, пише Bloomberg.

Централната банка вероятно ще повиши инфлационните си прогнози до равнище от 2% или по-високо за годината, която приключва през март 2023 г. Предходните очаквания бяха за ниво от 1,9 на сто.

На заседанието, което ще се състои на 20-21 юли, е възможно да бъде обсъдена и ревизия в посока нагоре до 1,1% за инфлацията през следващата година.

Последните данни показаха, че покачването на цените в страната е надминало целевото равнище от 2% за втори пореден месец през май, достигайки 2,1 на сто.

Япония Япония

Регулаторът може да понижи прогнозите си за растежа от сегашните 2,9%, допълват източниците на медията.

Новите икономически прогнози ще бъдат публикувани заедно с решението на банката за паричната политика.

ЯЦБ продължава да поддържа ниските лихви в опит да подпомогне икономическото възстановяване и да постигне устойчив ръст на цените.

Ревизиите може да подсилят аргументите на управителя Харухико Курода, че икономиката има нужда от подкрепа под формата на продължително парично разхлабване.

Ако ревизията се случи, ЯЦБ ще се присъедини към гнездото песимисти, част от което са Европейската централна банка (ЕЦБ), Английската централна банка (АЦБ) и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още