IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония надмина целевото равнище за втори пореден месец

Данните поставят под въпрос доколко е подходяща сегашната ултраразхлабена парична политика на ЯЦБ

10:40 | 24.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Годишната основна инфлация в Япония надмина целевото равнище на Японската централна банка (ЯЦБ) за втори пореден месец, равнявайки се на 2,1% през май, съобщи Ройтерс.

Данните поставят под въпрос дълго поддържаната гледна точка на ЯЦБ, че всеки скок в потребителските цени ще е временен, както и сегашната ултраразхлабена парична политика на банката.

През април основната инфлация, извън цените на храните, но включваща цените на енергията, се ускори до над 2% за пръв път от седем години насам. Сегашното ускорение е в съответствие с прогнозите на икономистите.

На фона на бавния ръст на заплатите обаче много анализатори очакват ведомството на Харухико Курода да остане фокусирано повече върху подкрепянето на икономиката, отколкото върху озаптяването на инфлацията.

Основната инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила с 0,8% на годишна база, запазвайки темпа си на растеж от април.

"Цената на храните нараства значително дори когато ръстът на заплатите остава нисък. Това може да навреди на потреблението и да направи търговците на дребно още по-колебливи относно прехвърлянето на разходите към потребителите", каза Такуми Цунода, старши икономист в Shinkin Central Bank Research Institute.

"Не смятам, че потребителската инфлация ще достигне 3%, освен ако цените на по-широк спектър от стоки и услуги не се увеличат", допълни Цунода.

Въпреки че основен двигател на движенията са били енергоносителите, годишният темп на растеж на цената на енергията се е забавил от 19,1% през април до 17,1% през май.

Храните обаче - извън зеленчуците, месото и рибата - са станали с 2,7% по-скъпи, като това е бил най-бързият темп на растеж от 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още