IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Несигурността за японската икономика е много висока

Няма да се поколебаем да направим допълнителни стъпки на парично разхлабване, увери ръководителят на Японската централна банка

09:42 | 11.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Несигурността за японската икономика е много висока, предвид рисковете, които съществуват, например влиянието на пандемията от коронавирус, войната в Украйна и поскъпващите суровини. За това предупреди управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода в понеделник, цитиран от Ройтерс.

"Няма да се поколебаем да направим допълнителни стъпки на парично разхлабване при необходимост", увери Курода.

Коментарът му за пореден път подсилва пазарните очаквания, че ЯЦБ ще остане аутсайдер на фона на световното затягане на паричната политика, докато централните банкери се опитват да овладеят инфлацията.

Очакванията на инвеститорите за устойчиво разхлабена парична политика доведоха до поевтиняване на японската йена, като към 09:36 ч. българско време един щатски долар се обменя срещу 137 японски йени.

Въпреки че инфлацията в Япония надмина целта от 2% за два поредни месеца през май, Курода отхвърли възможността от лихвено повишение в краткосрочен план поради убеждението, че инфлацията е временна и няма да стане устойчива освен ако не е подкрепена от ръст на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още