IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ все още е далеч от акостирането на бленувания бряг на устойчивата инфлация

Покачването на заплатите продължава да изостава от инфлацията, свивайки покупателната способност на домакинствата

15:34 | 10.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) все още е далеч от постигането на целта си за устойчиво инфлационно равнище от 2%, предизвикано от силно потребление и ръст на заплатите.

Въпреки че годишната основна инфлация в страната вече два месеца подред надминава целта, равнявайки се последно на 2,1% през май, много анализатори смятат, че тези данни няма да са достатъчни, за да променят плановете на ръководителя на банката Харухико Курода да поддържа ниските лихви в опит да стимулира икономиката.

"Тенденцията при основната инфлация - извън цените на енергията - продължава да е твърде ниска, за да направи скорошните движения над 2% устойчиви", коментира бившият представител на ЯЦБ и понастоящем изпълнителен икономист в изследователския институт Mizuho Казуо Момма.

"За да видим устойчива инфлация от 2%, трябва да отчетем продължително покачване на заплатите с 3%", смята бившият централен банкер. "В момента покачването на заплатите е в размер на около 1,5%. Последният път, когато ръстът бе 3%, бе през 1991 г., преди над 30 години", допълни икономистът.

"Много е трудно да се повярва, че нещо, което не се е случвало от три десетилетия, изведнъж ще се случи в близкото бъдеще", допълни Момма, като посочи, че според него инфлацията от 2% към момента не е "реалистична цел" за ЯЦБ, а всяко лихвено повишение сега не е опция за банката.

Данните във вторник обаче показват, че реалното заплащане в Япония е продължило да намалява през май, когато е записало най-голямото си годишно понижение от близо две години, пише Ройтерс.

Тогава реалната заплата, изгладена спрямо инфлацията, е намаляла с 1,8% спрямо май 2021 г. Това е бил най-големият спад от юли 2020 г. За сравнение - през април понижението е било в размер на 1,7%. Номиналното заплащане е отбелязало ръст от 1%, който остава под текущото инфлационно равнище.

Япония Япония

В същото време специалното заплащане, включващо сезонните бонуси, е намаляло със 7% през май, въпреки че трендът обикновено е силно волатилен извън периодите юни-август и ноевмри-януари, които традиционно са познати като сезони на бонуси. Според представител на здравното министерство спадът в специалното заплащане - най-големият от 16 месеца насам- е бил основната причина за отбелязаното понижение в заплатите спрямо април.

Статистиката затвърждава дългоподдържаната позиция, използвана и като основен аргумент от Курода, че всяко ускоряване на инфлацията няма да е дълготрайно, ако не е подкрепено от ръст в заплатите.

Освен това, свиването на покупателната способност на домакинствата може допълнително да навреди на възстановяването, особено като се има предвид колебанието на фирмите да увеличават цените.

"Това може да навреди на потреблението и да направи търговците на дребно още по-колебливи относно прехвърлянето на разходите към потребителите", каза Такуми Цунода, старши икономист в Shinkin Central Bank Research Institute.

"Не смятам, че потребителската инфлация ще достигне 3%, освен ако цените на по-широк спектър от стоки и услуги не се увеличат", допълни Цунода.

Същевременно друг доклад във вторник показа, че активността в японския сектор на услугите се е разраснала с най-бързия си темп от над осем години, подкрепена от разхлабването на мерките и подобрените нагласи сред фирмите, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank Japan в услугите се е покачил до сезонно изгладените 54 пункта, като това е било най-голямото увеличение от октомври 2013 г. През май показателят се е равнявал на 52,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още