IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветровете на промяната няма скоро да достигнат ЯЦБ

Всякакви промени в паричната политика или сигнали за смекчаване от страна на централната банка единствено ще увеличат спекулациите за допълнителни изменения

14:08 | 20.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снима: Bloomberg L.P.</em></p>

Снима: Bloomberg L.P.

Ръководителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода изглежда по-мотивиран от всякога да премине през политическия и пазарен натиск, поддържайки ултраразхлабената си парична политика в търсене на устойчива инфлация, пише Bloomberg.

На фона на оставащите месеци (тъй като мандатът на Курода изтича - б.а.), за да постигне мисията си за устойчива инфлация от 2% - преследвана в продължение на десетилетие - Курода далеч не е в настроение да премахне стимулите и да постави под риск своето наследство, смятат източници, запознати с темата.

Представителите на ЯЦБ виждат някои потенциални признаци на устойчив растеж на потребителските цени, които имат нужда от подкрепа, не от отстраняване, казват лицата.

Това за пореден път оставя ЯЦБ сама сред централните банки, предприели парично затягане, към които предстои да се присъедини и Европейската централна банка (ЕЦБ) този четвъртък (21 юли). Така ветровете на промяната, които предстои да достигнат кулата на ЕЦБ, все още са далеч от централата на японския регулатор.

Икономистите обаче предупреждават, че всякакви промени в паричната политика или сигнали за смекчаването ѝ от страна на централната банка единствено ще увеличат спекулациите за допълнителни изменения.

Въпреки че шокиращото убийство на бившия премиер Шиндзо Абе лиши Курода от един от водещите му поддръжници в управляващата партия, силната победа на сегашния премиер Фумио Кишида даде допълнително време за продължителна координация между правителството и централната банка за паричната политика.

"След смъртта на Абе в момента Курода може да бъде още по-настървен да се придържа към текущите безпрецедентни нива на разхлабване", коментира Хироаки Муто, икономист в Sumitomo Life Insurance Co. "Дори Кишида да се опита да упражни натиск за промени, Курода може да не се поддаде", каза Муто.

В момента правителството на Кишида предлага субсидии, с които цената на горивата е с около 20% по-ниска от нивата, които иначе би достигнала, като вероятно може да има още мерки за подкрепа с цел да се облекчи натискът върху потребителите.

Ниските лихви позволяват на икономиката с най-голям дълг в развития свят да поддържа заемите си достъпни. Но тази аранжировка може бързо да се разпадне, ако японската йена продължи да поевтинява.

"На фона на субсидиите на Кишида, които слагат таван на цените на горивата, няма причина ЯЦБ да промени своя таван за доходността по 10-годишните облигации от 0,25%. Но ако поевтиняването на йената продължи и надмине 140 японски йени за един щатски долар за над три месеца, това може да увеличи натиска върху ЯЦБ да промени паричната си политика, за да избегне индексът на потребителските цени да достигне 3% тази година", обяснява икономистът Юки Масуджима.

Икономисти от BNP Paribas SA изчисляват, че ако йената поевтинее до над 140 йени за долар, годишното увеличение на потребителската инфлация може да нарасне от 2,1% до 3% - най-високото ниво от 1991 г.

Според тях инфлация от 3,5% може да мотивира ЯЦБ да промени паричната си политика. Курода вече промени изказванията си по отношение на йената, като започна да набляга, че бързите движения са лоши за икономиката.

Въпреки това централните банкери - макар да виждат движенията като нежелани - все още поддържат мнението, че поевтинялата йена като цяло е добра за икономиката, защото увеличава корпоративната печалба и подпомага фирмите да повишават заплатите и инвестициите, казват източниците на медията.

И все пак пазарните играчи все още не са убедени, че ЯЦБ ще може да продължи да отстоява своята позиция за дълго. А дългото минало на рязка промяна в позицията на Курода означава, че изненадите не могат да бъдат изключени напълно.

Сред централните банкери неприятните спомени от твърде ранно затягане в началото на века и усещането за нежеланието за облекчаване в онзи период са грешки на политиката и комуникацията, от които може да се извлекат уроци. Курода бе един от критиците на паричната политика на ЯЦБ през онзи период.

Ако все пак има промени, те вероятно ще са по отношение подобряване устойчивостта на стимулите, отколкото нормализиране на паричната политика.

Новите тримесечни прогнози за икономиката, които предстои да бъдат публикувани тази седмица, се очаква да подкрепят аргументите на Курода, че стимулите все още са необходими. Скорошният ръст в броя на новозаразените с коронавирус също подкрепя внимателния подход на финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
Япония финасира публичните си дефицити от вътрешни източници, 94% от дълга им се държи от местни банки, фондове и тн. Да му мислят тези които разчитат на външно финасиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
mick
преди 1 година
Кой не иска лесни пари - всъщност така се финансира развития запад от десетилетия.. Могат ли да печатат - да печатат. После може и да не могат. Без тия лесни пари брутния им продукт ще спихне като балон, поне 10 пъти е по-голям заради тия лесни парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 1 година
Япония девалвира йената с 30% !! Направи го точно 11 години по късно след събитията във ФОКУШИМА /11.03.2011 год/ . ЯПОНИЯ Е ЗАТНОРЕНА ДЪРЖАВА КОЯТО СИ Е ПОЗВОЛЯВАЛА КУРС КЪМ ДОЛАРА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ 140 ЙЕНИ!! Не сме забравили курсове от 250 йени за долар !! С песента Big In Japan поздравявам този народ който въпреки нанесените му удари в ХИРОШИМА , НАГАЗАКИ и ФОКУШИМА показа какво е да принадлежиш към една такава нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА: Как бы западные и так называемые наднациональные елиты ни стремились сохранить существующий порядок вещей, наступает все-таки новая эпоха, новый етап в мировой истории, констатировал Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още