IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове помрачава нагласите сред японските производители

Може да отнеме време преди възстановяването на икономическата активност в Китай да се отрази благоприятно на японските производители, смятат анализатори

12:24 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Muhammad Fadli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Muhammad Fadli/Bloomberg

Недостигът на чипове, строгите мерки против коронавируса в Китай и поевтиняването на японската йена помрачават нагласите сред японските производители през юли, пише Ройтерс.

Проучването на Reuters Tankan - което следи отблизо тримесечното проучване tankan на Японската централна банка (ЯЦБ) - показа, че настроенията в японската икономика са записали скромно подобрение през текущия месец.

Индексът на нагласите на Reuters Tankan е останал без промяна на ниво от 9 пункта през юли. Очакванията са през октомври той да се покачи до 13 пункта, въпреки че това до голяма степен може да зависи дали условията в подсектора на автомобилното и транспортното оборудване ще се подобрят.

Показателят за сектора на услугите се е покачил от 13 пункта до 14 пункта, подпомогнат от търговията на едро и сектора на информацията и комуникацията. Прогнозите са измерителят да достигне 18 пункта през откомври.

Проучването сред 495 големи и средни компании, проведено в периода 29 юни - 9 юли, от които 248 са дали отговори, показа, че бизнес мениджърите се опасяват за последиците от ограничителните мерки в Китай и устойчивия недостиг на чипове и части.

"Продажбите ни намаляват заради влиянието на блокиранията в Китай и недостига на проводници", казва мениджър в компания за производство на транспортно оборудване.

Според някои анализатори може да отнеме време преди възстановяването на икономическата активност в Шанхай се отрази благоприятно върху японските производители и особено върху ключовия за страната автомобилен сектор, тъй като рискът от нови ограничителни мерки продължава да съществува.

Данните от проучването показват още, че цените на енергоносителите и суровините често са споменавани от бизнес мениджърите.

"Печалбата ни се сви поради цената на суровините и поевтинялата йена", казват мениджъри в компания за производство на стомана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още