IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият японски премиер Шиндзо Абе е починал след нападението

67-годишният политик бе прострелян два пъти по време на предизборно събитие

12:05 | 08.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA</em></p>

Снимка: EPA

Най-дълго управлявалият премиер на Япония Шиндзо Абе е починал, след като беше прострелян по време на предизборно събитие в петък, съобщи японската обществена телевизия NHK, цитирана от Bloomberg.

Атаката шокира страната, в която политическото насилие и оръжията са рядкост.

67-годишният Абе беше прострелян от около 3 метра с нещо, което приличаше на самоделно огнестрелно оръжие в западния град Нара, докато изнасяше предизборна реч за своята управляваща Либерално-демократическа партия. Очевидци съобщиха за два изстрела.

Заподозреният за нападението е идентифициран от местните медии като 41-годишен ветеран от японските морски сили за самоотбрана. Мъжът казал на полицията, че възнамерява да убие Абе, защото е бил разочарован от бившия премиер, съобщи NHK. Нападателят е арестуван на местопрестъплението.

Нападението се случи на фона на предстоящите избори за горната камара на парламента в страната в неделя, които се очаква да бъдат спечелени от Либерално-демократическа партия.

Абе е японският министър-председател с най-дълъг мандат на поста. Управлява в продължение на една година до септември 2007 г., а след това отново от декември 2012 г. до септември 2020 г., когато се оттегля поради здравословни проблеми. Той е може би най-известен с плановете си за съживяване на затъващата японска икономика чрез безпрецедентни парични облекчения и регулаторни реформи, които в крайна сметка бяха наречени "Абеномика".

Абе е един от най-твърдите привърженици на преразглеждането на пацифистката следвоенна конституция. В член 9 от конституцията Япония „завинаги се отказва от войната като суверенно право на нацията и от употребата на сила като средство за разрешаване на международни спорове".

Островната държава има едни от най-строгите закони за оръжията в света и се смята за една от най-безопасните страни. Въпреки това в страната все още има политическо насилие, макар и рядко - през 2007 г. кметът на Нагасаки Ичо Ито почина, след като беше прострелян два пъти от член на организирана престъпна група. Последният път, когато настоящ или бивш японски премиер е бил застрелян, е преди 90 години.

Японският министър-председател Фумио Кишида се отказа от предизборната си кампания след покушението срещу предшественика му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Човекът, който докара Япония до катастрофално положение - 270% дълг от БВП, докато икономиката и като цяло остана в епохата на касетофоните. Япония бе покварена от западът и загуби достойнството си. Сам Абе е доказателство - ако бе запазил в себе си нещо от честта на джадаите, отдавна да е облякъл бялото кимоно и да се е самоокълцал !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
странно , руска следа няма ли ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още