IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият японски премиер Абе е тежко ранен при нападение

67-годишният политик бе прострелян два пъти по време на предизборно събитие

07:13 | 08.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA</em></p>

Снимка: EPA

Бившият японски министър-председател Шиндзо Абе е бил прострелян по време на предизборна кампания в град Нара в Западна Япония в петък. Очевидци съобщават за два изстрела, предава DPA.

Абе не дава признаци на живот, е казал представител на местната пожарна. Абе е в безсъзнание и състоянието му е тежко, съобщи обществената телевизия NHK, позовавайки се на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП).  В Токио говорител на правителството заяви, че здравословното състояние на Абе е неясно.

NHK и Kyodo съобщиха, че Абе е бил откаран в болница и изглежда е бил в кардиореспираторен арест - термин, използван в Япония, който показва липса на жизнени показатели и обикновено предшества официалното удостоверяване на смъртта от съдебен лекар.

 

Две ученички, които са наблюдавали изборите от покрива на висока сграда, разказват пред телевизионния канал NHK, че Абе е припаднал след втория изстрел. Извършителят не се е опитал да избяга.

 

Полицията арестува заподозрения извършител на мястото на инцидента. Абе води кампания в полза на либералдемократите преди изборите за горна камара на парламента, които ще се проведат следващата неделя.

67-годишният Абе е японският министър-председател с най-дълъг мандат на поста. Управлява в продължение на една година до септември 2007 г., а след това отново от декември 2012 г. до септември 2020 г., когато се оттегля поради здравословни проблеми. Под негово ръководство Япония значително се измести надясно. Абе е един от най-твърдите привърженици на преразглеждането на пацифистката следвоенна конституция. В член 9 от конституцията Япония „завинаги се отказва от войната като суверенно право на нацията и от употребата на сила като средство за разрешаване на международни спорове". 

Като ръководител на най-важната фракция на либералдемократите Абе продължава да има голямо влияние върху японската политика. Абе е може би най-известен с плановете си за съживяване на затъващата японска икономика чрез безпрецедентни парични облекчения и регулаторни реформи, които в крайна сметка бяха наречени "Абеномика". 

В неделя в Япония ще се проведат избори за горната камара на парламента. Очаква се либералдемократите да спечелят категорична победа. Това би могло да даде тласък на дебата за изменение на конституцията. Островната държава има едни от най-строгите закони за оръжията в света и се смята за една от най-безопасните страни.

Японският министър-председател Фумио Кишида се отказа от предизборната си кампания след покушението срещу предшественика му. Кишида веднага се върна в седалището на правителството в Токио в северната префектура Ямагата, съобщават японските медии. Правителството му сформира кризисен екип. От страна на опозицията също се чуха гласове на загриженост за състоянието на десния консерватор.

Посланикът на САЩ в Япония реагира шокирано на нападението. „Всички сме натъжени и шокирани" от факта, че бившият министър-председател е бил прострелян, пише в изявление посланикът на САЩ Рам Емануел. „Господин Абе" бе „изключителен лидер на Япония и непоколебим съюзник на Съединените щати". „Правителството на САЩ и американският народ се молят за благополучието на господин Абе, неговото семейство и народа на Япония", пише Емануел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Нищо лично, но след като докара Япония реално до банкрут - този би трябвало да се самоокълца сто пъти досега. Просто на японците им е писнало да го чакат да защити сам честта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още