IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Поскъпващите разходи за живот може да навредят на търсенето

Банката трябва да продължи да поддържа ултраразхлабената парична политика, каза Джунко Накагава от ЯЦБ

15:19 | 31.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Крехката японската икономика е изправена пред рискове, включително поскъпващите разходи за живот да навредят на потребителското търсене. Затова е важно да поддържаме ултраразхлабената парична политика. Такова мнение изрази членът на борда на Японската централна банка (ЯЦБ) Джунко Накагава, цитирана от Ройтерс.

С избледняващите ефекти от пандемията от коронавирус ЯЦБ ще обсъди на следващото си заседание през септември дали да направи промени по гълъбовите* си насоки, добави Накагава.

Централният банкер обясни, че вътрешното потребление се покачва с облекчаването на пандемичната ситуация, но последиците от вдигането на цените на стоки от първа необходимост помрачава перспективите.

"За да се възстанови икономиката, е жизненоважно щетите, които покачването на цените носят, да останат минимални", каза Накагава по време на своя реч през бизнес лидери.

"Наистина има несигурност около базисния ни сценарий, предвиждащ умерен ръст в потреблението, подкрепен от затегнат пазар на труда и покачващи се доходи на домакинствата", призна представителят на ЯЦБ.

Тя повтори вижданията на банката, че въпреки скорошното ускоряване на инфлацията, която вече няколко месеца е леко над целевото равнище от 2%, това движение няма да е достатъчно, за да се оттеглят стимулите.

Към момента ЯЦБ продължава ревностно да защитава позицията си на аутсайдер сред големите централни банки, като поддържа ултраразхлабена парична политика в опит да подкрепи крехкото възстановяване на икономиката.

На заседанието си на 21-22 септември ЯЦБ ще реши дали да прекрати пандемичната програма за заеми, която по план трябва да приключи в края на следващия месец.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още