IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Токио се ускори до близо 8-годишен връх

Данните увеличават вероятността потребителските цени в страната да продължат да се покачват в следващите месеци

11:24 | 26.08.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната инфлация в Токио се е ускорила до близо 8-годишен връх през август, когато инфлационният натиск в страната се е разширил, подсилен от поскъпналите горива и суровини, пише Ройтерс.

Индексът на потребителски цени в Токио, извън цените на храните и енергията, се е ускорил до годишно равнище от 2,6%, което е над медианните прогнози в анкета на медията за ръст до 2,5 на сто. Темпът на растеж, предшестван от равнище от 2,3% през юли, е най-бързият от октомври 2014 г.

Данните, които се следят отблизо от Японската централна банка (ЯЦБ) и са предпочитан от нея измерител на инфлацията, увеличават вероятността потребителските цени на национално ниво да продължат своята възходяща тенденция в следващите месеци макар покачването да е значително по-умерено спрямо другите големи икономики.

Ден по-рано Тойоаки Накамура от ЯЦБ посочи, че банката трябва да поддържа големите стимули, за да подкрепи икономиката, изправена пред повторен ръст в броя новозаразени с коронавирус и забавящо се световно търсене.

Според него перспективите пред японската икономика са помрачени от нов ръст в положителните случаи на заразени с коронавирус, продължаващите ограничения в предлагането и устойчивия ръст на световно ниво на цените на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
karadjata
преди 1 година
Тези в Япония бият целия свят (от развити държави) по печатане на пари. Все едно се управляват от БСП и Жан Виденотото правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още