IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да се подготвя за намеса на валутния пазар

От началото на годината японската валута е изтрила около 20% от стойността си

11:57 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Управителят на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Jun Hirata/Kyodo News/Bloomberg
Управителят на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Jun Hirata/Kyodo News/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) е направила проверка на обменните курсове на японската йена в подготовка за валутна интервенция, съобщи японският вестник Nikkei, цитиран от Ройтерс.

След публикуването на статията японската йена записа лек ръст, но стойността ѝ спрямо щатския долар остава на рекордно ниско ниво, като един долар се разменя срещу над 140 японски йени.

От началото на годината японската валута е изтрила около 20% от стойността си, докато ЯЦБ продължава да поддържа ултраразхлабената парична политика, посочвайки пандемията като основен икономически риск за възстановяването.

Проверка на обменния курс от ЯЦБ, при която централната банка се обажда на търговци, за да пита за обменния курс при продажба/покупка, често се смята от валутните пазари за възможен предвестник на хода.

Когато ЯЦБ е направила проверката си, един щатски долар се е разменял за около 144,9 японски йени, съобщи агенция Jiji, позовавайки се на пазарен източник. Ниво от 145 йени се приема като ключово от тези, следящи валутния пазар.

Към 11:31 ч. българско време един щатски долар се обменя срещу 143,06 йени.

Много трейдъри обаче се съмняват доколо интервенцията е неизбежна.

"Усещам, че министерството на финансите няма да се намеси на този етап и ще даде вербални предупреждения", каза Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin в Токио.

"Все още остава седмица преди заседанието на Федералния резерв на САЩ. Не мисля, че пазарите вярват, че министерството ще се намеси на сегашните нива долар/йена", допълни Минами.

По-рано в сряда финансовият министър на страната Шуничи Сузуки каза, че валутна интервенция е сред възможностите, които правителството би обмислило.

"Скорошните движения са бързи и едностранни и сме силно притеснени. Ако тези движения продължат, трябва да реагираме, без да изключваме всякакви опции", каза Сузуки пред репортери.

Последно Япония направи такава интервенция през октомври 2011 г. в опит да премахне рисковете за възстановяването, след като икономиката мина през спад, предизвикан от силни земетресение и цунами в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още