IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ може да прекрати пандемичната си програма за финансиране

Основното послание за ултраразхлабената парична политика вероятно ще остане без промяна, смятат източници на Ройтерс

12:04 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) може да прекрати пандемичната си програма за финансиране през този месец - както бе планирано - и да обсъди промени в насоките си за паричната политика, които да изведат пандемията като най-големия икономически риск, посочват трима източници на Ройтерс, запознати с мисленото на банката.

Крайното решение ще бъде взето на заседанието на ЯЦБ на 21-22 септември, когато бордът на банката ще прегледа данните, за да се подсигури, че устойчиво високият брой на новозаразените с коронавирус няма да доведе до рязък спад в икономическата активност, смятат източниците.

През второто тримесечие японската икономика се разрасна с 2,2% на годишна база, което бе по-бавно от очакваното възстановяване от пандемичните спадове.

Краят на схемата, насочена основно към малките фирми, би символизирал как ЯЦБ преминава от политики, водени в кризисни ситуации, и насочва вниманието си към по-големи рискове, като нарастващите разходи и възможността от забавен световен растеж, смятат анализатори. Освен това прекратяването ѝ би било отражение на облекчения натиск върху финансирането на малки фирми от сектора на услугите, които бяха най-силно засегнати от здравната криза.

"Въпреки че някои фирми продължават да са подложени на натиск, корпоративното финансиране като цяло се подобри", каза един от източниците. "Появяват се условията за прекратяване на схемата", каза друг от източниците на медията.

Що се отнася до паричната политика, ЯЦБ ще остави целта си за краткосрочните лихви на ниво от минус 0,1% и около 0% за доходността по 10-годишните японски облигации, но може да направи промени в бъдещите си насоки.

"ЯЦБ може да види възможност да обсъди минимални промени в насоките си", каза третият източник. "Но основното послание вероятно няма да се промени, което е за запазване на ултраразхлабената парична политика", каза още лицето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още