IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Лихвените повишения ще забавят растежа

Поемаме краткосрочен удар, за да получим дългосрочни ползи, обясни главният икономист на ведомството

11:08 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените повишения ще забавят икономическия растеж, но са необходими, за да се стабилизира икономиката в дългосрочен план. Такова мнение изрази главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил, цитиран от Bloomberg.

"Много е важно да използваме паричната политика, за да предотвратим вкореняването на такова високо равнище на инфлацията", каза Пил. "В краткосрочен план по-високите лихви означават по-големи плащания по ипотеките. Вероятно означава също и известно забавяне на икономиката", допълни икономистът.

По-рано този месец АЦБ повиши лихвите за пореден път, като одобри най-голямото увеличение от 27 години насам. Тогава регулаторът предупреди, че британската икономика се е насочила към продължителна рецесия, която може да започне през четвъртото тримесечие на тази година. Тогава се очаква инфлацията да надмине равнище от 13 на сто.

Според Пил покачването на лихвите сега ще спомогне "за преодоляването на вкоренеността" на покачващите се цени. Той каза, че инфлацията има "много разрушителен ефект върху обществото", защото затруднява планирането на компаниите и спестяването от страна на инвеститорите.

"Сега е моментът да се съсредоточим върху целта от 2%. Поемаме краткосрочен удар, за да получим дългосрочни ползи", каза още главният икономист на АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още