IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Ръстът на лихвите ще охлади жилищния пазар, но няма да доведе до срив

Увеличението на основната лихва на АЦБ ще повиши месечните вноски по ипотеките за хората, които за първи път купуват жилище, до 40%, показва анализ

16:08 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По-високите лихвени проценти може да охладят цените на жилищния пазар във Великобритания, но е малко вероятно да доведат до срив, изтъква главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил, цитиран от Bloomberg.

Решението на централната банка от четвъртък да повиши разходите по заемите с най-бързия темп от 27 години насам помрачава способността на купувачите да си позволят ипотеки. Пил посочва в интервю за Bloomberg TV, че АЦБ се опитва да охлади инфлацията, която може да достигне 13% през тази година.

Решението на АЦБ цели да ограничи търсенето в икономиката и това „отчасти ще повлияе и на жилищния пазар, който очакваме да се охлади“, изтъква икономистът. „Смятаме, че има известна устойчивост и няма да видим драматичните спадове, с които сме се сблъсквали в миналото“, добавя той. 

Вече има признаци, че действията на банката започват да забавят бързия растеж на цените на имотите, наблюдаван по време на пандемията от коронавируса. Компанията за ипотечни заеми Halifax съобщи по-рано в петък, че цените на жилищата в Обединеното кралство са спаднали за първи път от година.

В същото време порталът за имоти Rightmove изчислява, че увеличението на основната лихва на АЦБ от тази седмица до 1,75% ще повиши месечните вноски по ипотеките за хората, които за първи път купуват жилище, до 40% - скок, невиждан през последните 10 години.

Според управителя на АЦБ Андрю Бейли е важно хората да помислят дали все още могат да си позволят изплащане на ипотека, ако лихвите се повишат допълнително.

Цените на жилищата във Великобритания се понижиха с 0,1% миналия месец, като това беше първият спад от юни 2021 г., оставяйки средната цена на жилище на 293 221 паунда (356 100 долара), съобщава Halifax. Стойностите все още са с 11,8% по-високи от тези преди година, но темпът на нарастване губи инерция.

Очаква се забавянето да отбележи началото на значителна загуба на импулс за жилищния пазар, който процъфтяваше по време на пандемията. Домакинствата от целия спектър на доходите сега са изправени пред брутално свиване на разходите за живот, като инфлацията ще надхвърли 13% през есента.

UK UK

„Незначителните месечни спадове в ръста на цените на жилищата ще станат по-големи“, посочва Том Бил, ръководител „Проучвания на жилищния пазар“ за Обединеното кралство в Knight Frank, агенция за недвижими имоти. „Ипотеките станаха значително по-скъпи през последните месеци, което ще намали търсенето, тъй като по-евтините оферти, направени по-рано тази година, изтичат и хората се отказват от сделки с фиксиран лихвен процент“,  добавя той.

Ударът върху стандарта на живот се случва във време, когато достъпността за купувачите за първи път е по-разтегната от всякога. Картината на забавящия се пазар беше очевидна и при последните данни на ипотечния кредитор Nationwide Building Society, които показаха, че цените отчитат слаб спад през миналия месец.

По-високите разходи за заеми вече оказват влияние, като данните на АЦБ за новите ипотечни сделки отчитат спад под нивата опреди пандемията през юни.

Въпреки това, като цяло се приема, че пазарът все още се забавя, а не се срива, като цените се поддържат от недостига на жилища за продажба и спестяванията, натрупани по време на коронавирусните блокади.

„Някои от двигателите на пазара, които видяхме през последните години – като допълнителните средства, спестени по време на пандемията, фундаменталните промени в начина, по който хората използват домовете си, и търсенето на инвестиции – все още оказват влияние“, изтъква Ръсел Гали, управляващ директор в Halifax. „Изключително слабото предлагане на жилища за продажба представлява значително дългосрочно предизвикателство, но засега подкрепя високите цени на имотите“, добавя Гали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още