IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските жилищни цени достигнаха нов рекорд за шести пореден месец

Офертните цени за продажба на имот на Острова са се повишили с 0,4% спрямо юни

10:33 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Офертните цени за продажба на жилищни имоти във Великобритания са нараснали до рекордно високо ниво за шести пореден месец. Това сочи, че на пазара има инерция, която може да го поддържа до края на годината, пише Bloomberg.

Сайтът за обяви за продажба на имоти Rightmove съобщи, че офертните цени са се повишили с 0,4% през юли спрямо юни след ръст от 0,3% през предходния месец. Средната цена на британските жилища сега е 369 968 паунда, което е с 26% повече от тази през същия месец преди пандемията през 2019 г. и с 9,3% повече от цената година по-рано.

Rightmove повиши и прогнозата си за ръст на цените тази година до 7% от 5%, заявявайки, че липсата на нови имоти, които да излизат на пазара, ще попречи на общите разходи да паднат. Това показва сила на пазара, която може да се запази въпреки натиска върху потребителските финанси и нарастващите разходи за заеми.

Купувачите на първо собствено жилище, които теглят за първи път ипотека сега, плащат средно с 20% повече, отколкото през януари, след като Английската централна банка повиши основния си лихвен процент. В резултат кредитополучателите се насочват към фиксиране на лихвата за по-дълги срокове.

От Rightmove отчитат, че търсенето от страна на купувачите се е увеличило с 26% от 2019 г., докато наличните обяви са намалели с 40%. На фона на постоянното покачване на жилищните цени много потенциални купувачи не успяват да навлязат на пазара.

"Наличието на повече нови продавачи този месец е печеливша ситуация за пазара, тъй като тези продавачи вероятно ще постигнат добри цени за домовете си", коментира Тим Банистър, директор на отдела за анализи на пазара в Rightmove. Купувачите са мотивирани от желание за преместване, често в по-големи къщи извън градските райони с място за домашен офис.

Отделен доклад на британския ипотечен кредитор Halifax, публикуван през уикенда, разкрива, че броят на хората, които се преместват в Лондон, е намалял най-рязко от всички региони на Острова.

"Пазарът в Лондон се самокоригира, като мнозина вероятно ще се откажат от преместването си във и около столицата", казва Андрю Асам, директор за жилищния сектор в Halifax.

След изтичането на данъчните облекчения за жилищни сделки в страната през миналата година през първото полугодие на 2022 г. е регистриран голям спад на броя на хората, които са се преместили в друго жилище, сочат още данните на Halifax. Въпреки това делът на хората, които се преместват, остава над нивото си отпреди пандемията.

"Цените на жилищата в Обединеното кралство се повишават 12 поредни месеца, а при предлагането остават реални предизвикателства", отбелязва Андрю Асам.

Общо 172 510 души са сменили жилището си през първото полугодие, което е с 35% по-малко от нивото отпреди година. Броят им през миналата година беше стимулиран от временното намаляване на гербовия налог при покупката на имот.

Смяната на жилище сега съставлява 47% от всички сделки, което е с 9 процентни пункта по-малко преди година.

Миналата седмица Halifax отчете, че цените на жилищата на Острова са се повишили през юни с най-бързия темп от началото на 2007 г., отхвърляйки притесненията, че пандемията и рецесия може да спрат инерцията на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още