IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Ще продължим с количественото затягане дори в случай на лихвени понижения

По-вероятно е да има още едно лихвено повишение през септември, каза заместник-управителят на ведомството

11:05 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) решително ще продължи с плановете си за постепенни продажби на британски държавни ценни книжа, дори икономическото забавяне евентуално да я принуди да намали лихвите. Това заяви заместник-управителят на ведомството Дейв Рамсдън, цитиран от Ройтерс.

Банката е напът да стане първата голяма сред регулаторите, която ще продаде част от държавните облигации, закупени по време на количествените облекчения, продължили над десетилетие. Очаква се програмата за продажби на стойност 49 млрд. щатски долара да започне следващия месец.

Рамсдън, отговарящ за баланса на банката на стойност близо 1 трлн. британски паунда, заяви пред медията, че "е по-вероятно, отколкото не е" лихвите да трябва да бъдат покачени отново, след като миналата седмица АЦБ одобри най-голямото лихвено увеличение от 27 години насам.

Той посочи още, че макар да не е в прогнозите му, вероятността рецесията да принуди банката да направи обратен и да намали лихвите догодина "определено не е изключена".

Дори при такава ситуация процесът на продажба на облигации - или т. нар. количествено затягане - може да продължи, каза Рамсдън.

"Смятам, че това е в съответствие с посланието ни, че ще продължи с темпа на количествено затягане на заден план", допълни централните банкер.

Миналата седмица АЦБ посочи, че ще има "висока летва" за спирането на продажбите на облигации в случай на икономически сътресения и на такива на финансовите пазари.

Следващото заседание на АЦБ предстои на 15 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още