IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлационните очаквания дават глътка въздух на АЦБ, макар и малка

Инфлацията може рязко да се забави следващата година, прогнозира управителят на АЦБ Андрю Бейли

15:08 | 12.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Очакванията на жителите на Обединеното кралство за инфлацията през следващите години са се свили до най-ниското си ниво от близо 12 месеца насам в последните седмици, показва проучване на  Bank of America, цитирано от Ройтерс.

Данните са добре дошли за Английската централна банка (АЦБ) и ѝ дават малка глътка въздух на фона на опасенията, че инфлацията може да се вкорени.

"Очакванията за потребителската инфлация продължават да се понижават, като 5-годишните очаквания за кратко спаднаха до най-ниското си ниво от август миналата година", каза Робърт Ууд, икономист в Bank of America Global Research във връзка с проучването.

Миналия месец анкетата на Citi/YouGov също показа спад в очакванията.

Въпреки това в края на миналата седмица стана ясно, че близо половината британци намаляват покупките си на храна заради силния инфлационен натиск.

Последните данни показаха, че инфлацията във Великобритания се е изстреляла до 30-годишен връх от 9,1% през май. Прогнозите на АЦБ са показателят да надмине 11% в края на годината.

В понеделник управителят на АЦБ Андрю Бейли посочи, че въпреки резкия ръст на потребителската инфлация, очакван към октомври тази година, според него показателят може да се забави също толкова рязко през 2023 г.

Той посочи през парламентарна комисия, че не очаква подновените прогнози, които предстои да бъдат публикувани на 4 август, да покажат значително по-различна картина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още