IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията е оскъпила английската закуска с 18%

Големи вериги за хранителни стоки на Острова губят пазарен дял за сметка на дискаунтери като Aldi и Lidl

18:01 | 10.07.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Приготвянето на английска закуска е с около 18% по-скъпо в сравнение с година по-рано, още един индикатор, че кризата с издръжката на живот изстисква бюджетите на британските домакинства, пише Bloomberg.

Закупуването на продуктите – препечена филия, масло, яйца, наденици и бекон заедно с кафе и чай, ще струва на потребителите средно 19,1 паунда (22,96 долара), почти три паунда повече спрямо сравнимия период на миналата година. Това съобщава компанията за анализи в търговията на дребно Assosia, която е извлякла данни за цените от вериги за хранителни стоки като Tesco, J Sainsbury, Asda и Wm Morrison Supermarkets през юли.

Повишението на цените на продуктите за закуската надвишава общото равнище на инфлацията, което достигна 40-годишен връх, тъй като домакинствата се борят с растящите цени на енергията и на разходите за гориво.

Големите четири британски супермаркета са изгубили известен пазарен дял тази година, тъй като купувачите се обръщат към по-евтини конкуренти като германските дискаунтери Aldi и Lidl.

„Това привлича вниманието към известен факт. Цените растат повсеместно и реалността е, че инфлацията със сигурност ще продължи да се ускорява“, коментира Ричард Лим, главен изпълнителен директор на Retail Economics. английска английска

Макар че инфлацията е повсеместна, британците понасят особено силен удар. Във Франция цените на кафето, кроасаните и други продукти за закуска растат предимно с едноцифрени проценти, сочат данни на Евростат.

Купуването на собствените продукти на хранителните магазини вместо добре известни марки може да намали цената на английската закуска с около 7,64 паунда, сочат данните на Assosia. Но цените на по-евтините продукти нараснаха със сходен темп като брандираните.

„Все повече хора казват, че пропускат хранения. Това е ясен знак за натиск върху храните“, коментира Джеймс Уолтън, главен икономист в Института за дистрибуция на хранителни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Как е копейничета, умувате ли? Шегувам се беее, ясно е, че това действие ви е невъзможно. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Баничката в наше село гони 2лв(преди година беше 1.20лв).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
3
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
ШШШШТ забранено е да се пише за това, там вече са на стъпка две от холодомора и новия световен ред, по-добре да не се шуми много, да не се изнервя стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
бойчо , нещо за Холандия ... ? стига с тая англия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Светлото Атлантическо настояще срещу Сибирската дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още