IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания достигна нов 40-годишен връх

Темпът на покачване на цените в страната е най-бързият сред членовете на Г-7

10:11 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Поскъпващите храни изстреляха потребителската инфлация във Великобритания до нов 40-годишен връх през май на ниво от 9,1%, с което страната стана лидер в Г-7 по най-бърз темп на покачване на цените, пише Ройтерс.

За сравнение - през април инфлацията се равняваше на 9%. Резултатът е в съответствие с прогнозите на икономистите, анкетирани от медията. Данните на статистическата служба на Великобритания сочат, че това е най-високото равнище на показателя от март 1982 г. насам и вероятно най-лошото тепърва предстои.

На месечна база инфлацията е записала ръст от 0,7 на сто, което е малко над консенсусните прогнози за повишение от 0,6%.

"Ускоряващата се инфлация увеличава натиска върху централните банкери да облекчат тежестта върху домакинствата, като едновременно с това усложнява задачата на Английската централна банка (АЦБ)", каза Йаел Селфин, главен икономист в KPMG UK.

Миналата седмица, след като прие петото поредно лихвено увеличение от декември насам, АЦБ прогнозира, че през следващите месеци инфлацията в страната ще се задържи на ниво над 9 на сто, а към края на годината тя може да се изстреля над 11%.

"Британското правителство прави всичко по силите си да пребори ръста в цените", увери финансовият министър Риши Сунак във връзка с публикуваните в сряда данни.

Цената на храните и безалкохолните стоки се е увеличила с 8,7% на годишна база през май, като това е бил най-бързият темп на растеж от март 2009 г., с което тази категория е станала и най-големият двигател на общото покачване на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още