IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Всичко е точно" - или как АЦБ отговори на критиките за бавна реакция

По-ранни действия щяха да навредят на възстановяването на икономиката от пандемията, смята управителят на Английската централна банка

15:46 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица Английската централна банка (АЦБ) одобри поредното си лихвено повишение в опит да озапти рекордната инфлация. В четвъртък (4 август) регулаторът демонстрира своята отдаденост за намаляване на инфлационния натиск, като одобри най-голямото лихвено повишение от 27 години насам в размер на 50 базисни пункта (б.п.).

Ходът, очакван от пазарите и анализаторите, изстреля основната лихва до ниво от 1,75%.

Критиките за бавна реакция обаче продължиха и този път АЦБ отговори с коментар тип "всичко е точно".

В интервю за BBC Radio, цитирано от Bloomberg, управителят на банката Андрю Бейли каза, че АЦБ не се е забавила с действията си, а повишаването на лихвите две години по-рано е щяло да навреди на възстановяването от пандемията.

ацб ацб

"Бих предизвикал всеки, стоял на този пост преди година или две, да каже, че ще има война в Украйна и че тя ще има такъв ефект върху инфлацията", каза Бейли. На въпрос дали по-ранни действия биха рискували предизвикването на рецесия, централният банкер отговори положително.

Бейли посочи, че преди година икономиката на страната тепърва е излизала от блокиранията, въведени заради коронавируса, и тогава банкерите са се притеснявали от рязък ръст в безработицата поради прекратяването на държавните мерки в подкрепа на заетостта, действали по време на здравната криза.

Лиз Тръс, която в момента води надпреварата за нов министър-председател на Великобритания, обаче планира преразглеждане на мандата на АЦБ и проучване на начини как банката може да изпълни целта си за ниска инфлация.

"Лихвите трябваше да бъдат повишени преди много време и АЦБ бе твърде бавна в това отношение", смята Суела Брейвърман, главен правен съветник на правителството и поддръжник на Тръс.

Куаси Картенг, министър по бизнес, енергийни и индустриални стратегии, отправи същите обвинения срещу АЦБ. "Работата на банката бе да е справи с инфлацията. В момента тя се доближава до двуцифрено равнище. Следователно е явно, че нещо се е объркало", каза Картенг.

 

 

 

В отговор Бейли посочи, че политиците са свободни да обсъждат правомощията на АЦБ, но трябва да запазят независимостта на институцията в определянето на паричната политика. Той също така пое ангажимент да изпълни целия си осемгодишен мандат като управител, независимо кой стане новия министър-председател.

По-рано през деня в петък главният икономист на финансовата институция Хю Пил увери, че АЦБ се опитва да поддържа своята гъвкавост и че инвеститорите не трябва да смятат, че банката е силно решена да повтори хода си от четвъртък на заседанието си през септември.

"На фона на несигурността, пред която сме изправени, имаме нужда от гъвкавост или за да стигнем по-далеч, или за да останем където сме, а темпът, с който се движим, ще варира на база условията", каза Пил, цитиран от Ройтерс.

Главният икономист също отхвърли обвиненията и посочи, че банката не изоставя в тенденцията за парично затягане спрямо други големи регулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още