IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли: Инфлацията е изпитание за независимостта на АЦБ

Надявам се лихвите да се върнат към ниските си нива догодина, каза финансовият министър Надим Захуи

22:50 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Независимостта на Английската централна банка (АЦБ) ще е изправена пред най-голямото си изпитание, докато регулаторът се опитва да намали инфлацията обратно до целевото ниво то 2%. Това заяви управителят на АЦБ Андрю Бейли във вторник, цитиран от Ройтерс.

"Смятам, че най-важната демонстрация за независимостта на банката е връщането на инфлацията до целевото равнище. Това е най-голямото изпитание за системата", каза Бейли.

От декември насам ведомството повиши лихвите пет пъти до 1,25%. Следващото заседание на банката предстои на 4 август, като инвеститорите смятат, че има близо 60% шанс ведомството да одобри ръст на лихвите от 50 базисни пункта.

Ден по-късно финансовият министър на страната Надим Захауи каза, че се надява инфлацията да започне да отслабва, а лихвите да се върнат към ниските си нива през следващата година.

Колкото до икономическия растеж, Захауи посочи, че няма място за самодоволство. "Винаги е приятно да се вижда, че икономиката се разраства, но не съм самодоволен. Работим заедно с АЦБ да намалим инфлацията и съм сигурен, че можем да създадем по-силна икономика за всички в Обединеното кралство", каза финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още