IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докторите и превозвачите спомогнаха ръста на британската икономика

Все още много анализатори смятат, че има риск от рецесия по-късно тази година

13:43 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Икономиката на Великобритания неочаквано се е разширила през май. Тя е била подпомогната от записаните часове при месните лекари и от ръста в други сектори, въпреки че този на услугите, при които има директен контакт с клиенти, е отчел лек спад на фона на нарастващия инфлационен натиск, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,5% на месечна и с 3,5% на годишна база през май, съобщи статистическата служба (ONS) на страната в сряда. Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за нулев растеж спрямо април.

"Здравните услуги са били огромен двигател на растежа", обясниха от ONS, изтъквайки големия ръст в записаните часове при лични лекари. Превозвачите също са имали зает месец, докато туристическите агенции са се справили добре с натрупалото се търсене на почивки.

В трите месеца до май БВП е нараснал с 0,4%, докато очакванията бяха за резултат от 0%.

Същевременно прогнозите на Английската централна банка (АЦБ) предвиждат, че БВП ще се свие в периода април-юни и въпреки че ще се върне към положителната територия през третото тримесечие, много анализатори смятат, че все още има риск от рецесия по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още