IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на данъците няма да вдигне магически британската икономика

Следващият премиер от консервативната партия трябва да бъде честен с избирателите за това

11:27 | 17.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Надим Захави. Снимка: Bloomberg</em></p>

Надим Захави. Снимка: Bloomberg

Каквото и да се случи след изявлението на Борис Джонсън, че ще подаде оставка като министър-председател през есента, непосредственият въпрос за правителството на консерваторите и за новия финансов министър Надим Захави е дали да намали данъците. Настроението сред задните редици на торите е благоприятно, като мнозина казват, че лошите перспективи за растеж на Обединеното кралство са свързани с високите нива на данъчно облагане. Въпросът какво ниво на облагане е подходящо за икономиката на Обединеното кралство е едновременно лесен и труден за отговор, пише Крис Джайлс за Financial Times.

Нека първо разгледаме фактите. Тежестта на данъчното облагане в Обединеното кралство нараства от 33 процента от националния доход до планираните 36,3 процента през 2026-27 г., според пролетните прогнози на Службата за бюджетна отговорност (OBR). Това е най-високото ниво от края на 40-те години на миналия век.

Правителството планираше да използва нарастващата данъчна тежест по три начина: за подобряване на публичните финанси; за финансиране на нови обществени услуги като предложения таван върху разходите за социални грижи; както и да плати за някои от дългосрочните последици от пандемията от ковид.

Първият лесен отговор на призивите за намаляване на данъците е те да бъдат отхвърлени като инфлационни. Лихвените проценти вече не са нулеви и по-ниските данъци, насочени към стимулиране на разходите на домакинствата и корпорациите, биха създали излишно търсене и още по-високи цени. Английската централна банка (АЦБ) контролира баланса между съвкупното търсене и предлагане, така че ако правителството напомпа първото чрез намаляване на данъците, АЦБ ще трябва да компенсира това с по-високи лихвени проценти.

Наскоро гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли, неговият заместник Джон Кънлиф и главният икономист на банката Хю Пил подчертаха необходимостта от намаляване на инфлацията. Те признават, че е необходим период на отслабена икономика с по-висока безработица, като правителство, което се опитва да избегне тази съдба, ще завърши или с по-висока инфлация, или с по-високи лихвени проценти.

Второто лесно противопоставяне на искането за намаляване на данъците е да се подчертае, че по-високите данъци не са причината за лошите икономически перспективи на Обединеното кралство. Икономиката е в състояние на пълна заетост дори с по-малко хора в работната сила от желаното, така че за устойчив икономически растеж са необходими подобрения в производителността. Намаляването на личните данъци не създава по-ефективни компании.

Но друг отговор, който може да надделее над по-простите два, описани по-горе, е, че ако настоящата данъчна система събира твърде много пари и повишава данъчната тежест твърде бързо, то данъчните ставки могат да бъдат намалени без това да доведе до прекомерно стимулиране на търсенето.

Решението на бившия финансов министър Риши Сунак да замрази пределните ставки на данъка върху дохода, например, трябваше да събере 3,7 милиарда паунда през следващата година. Но през март OBR пресметна, че по-високата от очакваното инфлация ще повиши тази сума до 10,4 млрд. паунда. Това е само един пример как инфлацията дава краткосрочен и неочакван тласък на публичните финанси. Със сегашните перспективи за още по-висока инфлация данъчната система потенциално върши повече работа за събиране на приходи, отколкото е необходимо.

Министерството на финансите би могло лесно да върне тази неочакван финансов дъжд без да застраши своята средносрочна благоразумна политика по отношение на публичните финанси. Не забравяйте обаче, че това не е реално намаляване на данъците, а просто възстановяване на размера на планираното данъчно увеличение, вместо да се позволи допълнителна фискална спирачка.

В писмото, с което Сунак подаде оставка, той правилно каза: „нашият народ знае, че ако нещо е твърде хубаво, за да е истина, то не е истина“. Това е трудната реалност, пред която е изправен всеки нов министър на финансите.

Данъчната тежест в Обединеното кралство трябва да се увеличи, освен ако правителството не желае да намали качеството и количеството на обществените услуги. Нарастващите цени на енергията правят страната по-бедна и всичко, което правителството може да направи, е да преразпредели тези загуби възможно най-справедливо и ефективно. А намаляването на данъците не вдига с магическа пръчка икономиката. Всеки политик, който говори обратното, ви лъже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още