IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риши Сунак спечели първия тур на гласуването за следващ британски премиер

Последното гласуване ще се състои на 21 юли, а победителят ще бъде обявен на 5 септември

21:05 | 13.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Бившият британски финансов министър Риши Сунак получи най-голямата подкрепа от депутатите от Консервативната партия в сряда в първото гласуване за избор на наследник на Борис Джонсън като партиен лидер и британски премиер, а още двама конкуренти бяха елиминирани, предава Ройтерс.

Сунак, чиято оставка като финансов министър миналата седмица ускори падането на Джонсън, си осигури подкрепата на 88 от 358-те членове на парламента от Консервативната партия. На второ място остана британският държавен министър за търговската политика Пени Мордонт с 67 гласа, а външният министър Лиз Тръс е на трето място с 50.

Надим Захауи, който стана финансов министър на мястото на Сунак миналата седмица, и бившият външен министър Джеръми Хънт бяха елиминирани, след като не успяха да достигнат изисквания минимум от 30 гласа. Те се присъединяват към други трима претенденти, които отпаднаха от надпреварата ден по-рано.

Оставащите кандидати, сред които са още бившият министър на равенствата Кеми Баденок, главният прокурор Суела Брайвърман, Том Тугендхат, председател на комисията по външна политика в парламента, ще отидат да втори тур в четвъртък.

Последващи гласувания ще се състоят сред консервативните депутати, при които всеки път ще бъдат елиминирани кандидатите с най-малко гласове, а последното гласуване ще се състои на 21 юли. Новият лидер ще бъде избран между двамата останали кандидати от 200 000-те членове на Консервативната партия в страната и ще бъде обявен на 5 септември.

Макар че Сунак е най-популярният претендент сред колегите си, допитване на YouGov сред близо 900 партийни членове установи, че Мордонт е фаворит. Тя има огромна преднина пред Сунак, който се представя по-зле спрямо всички останали конкуренти и сега е фаворит на букмейкърите.

Който и да спечели ще се изправи пред страховит куп от проблеми, като в същото време трябва да възстановява общественото доверие, накърнено от поредицата скандали с Джонсън – от нарушаването на правилата за блокада заради COVID-19 до назначаването на депутат в правителството въпреки твърденията за сексуално посегателство.

Британската икономика е изправена пред главозамайваща инфлация, висок дълг и нисък растеж, които карат хората да затягат финансите си най-много от десетилетия. Всичко това се случва на фона на енергийна криза, задълбочена от войната в Украйна, която тласна нагоре цените на горивата.

Сунак заяви, че не е реалистично да се предлагат повече разходи и понижаване на данъците, като допълни, че предлага честност, а не приказки.

Захауи каза, че е оклеветяван заради личните си финанси, а министърът на културата Надин Дориес, която е ревностно лоялна към Джонсън и сега подкрепя Тръс, обвинява екипа на Сунак в „мръсни номера“ в рамките на стратегия „Да спрем Лиз“.

Допитвания показват още, че докато консерваторите се карат помежду си, те изостават значително от основната опозиционна Лейбъристка партия, въпреки че не се очертават избори в следващите няколко години.

Правителството съобщи още, че ще поиска вот на доверие в понеделник, който почти сигурно ще спечели, след като блокира подобен опит на Лейбъристката партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
deiveli
преди 1 година
Е браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
А така, следващият път пакистанец, после африканец. Хаирлия да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
идеално ще им пасне на енглизите :) ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още