IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследникът на Джонсън – ясен до 5 септември

Много от кандидатите сигнализираха желание за намаляване на данъците

08:38 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от считаните фаворити - Лиз Тръс. <em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Един от считаните фаворити - Лиз Тръс. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Наследникът на британския министър-председател Борис Джонсън ще бъде избран на 5 септември. Неговата Консервативна партия обяви в понеделник процедурата и графика за избора на лидер от членовете. Той или тя автоматично ще оглави и правителството, тъй като торите са най-голямата партия в Камарата на общините.

Според информацията номинациите ще се приемат до вторник. Първото гласуване ще се проведе в сряда, а второто - в четвъртък. Гласуването ще продължи, докато останат двама кандидати. Финалното решение ще бъде взето чрез гласуване по пощата. Общо единадесет кандидати се борят за ръководния пост, след като Джонсън обяви оставката си в четвъртък, предава Ройтерс.

Трима от възможните наследници заеха позиции в понеделник с обещания за намаляване на данъците. Министърът на финансите Надим Захави обеща да намали данъка върху доходите на хората с ниски доходи, ако бъде избран за министър-председател. Едно средностатистическо домакинство може да спести около 900 паунда (около 1060 евро) годишно, ако намали данъчната си ставка от 20 на 18%. Той също така възнамерява да предотврати планираното увеличение на корпоративния данък. Правителствените разходи трябва да бъдат ограничени.

От своя страна бившият министър на здравеопазването и финансите Саджид Джавид заяви, че иска да намали различни данъци и да състави извънреден бюджет. Той поясни, че целта е да се увеличи финансовата подкрепа за домакинствата, които изпитват последиците от нарастващите разходи за живот. Освен това искал да отмени планираното увеличение на социалноосигурителните вноски и да облекчи цените на бензина.

Министърът на външните работи Лиз Тръс се включи със същия сигнал. „Под мое ръководство бих намалила данъците още от първия ден, за да предприема незабавни действия, които да помогнат на хората да се справят с ежедневните разходи за живот", пише Тръс в свой гост материал за Daily Telegraph. Тя е смятана за предпочитания кандидат на консерваторите.

Джонсън подаде оставка от поста председател на партията, но иска да остане на поста министър-председател, докато се реши въпросът с наследяването на поста, което може да се проточи с месеци. Това вбесява не само опозиционната Лейбъристка партия, но и множество депутати от Консервативната партия.

Официално премиерът Борис Джонсън трябваше да се оттегли от постовете, които заема заради серията от скандали, започнали около партита по време на пандемията от коронавируса. Той обаче ще продължи да управлява страната, докато не бъде намерен негов заместник - вероятно до есента.

Много анализатори коментират, че причината за недоволството на британците всъщност е залитането на Джонсън по външнополитическите теми и неглижирането на проблемите в страната. Британският премиер сякаш се интересува повече от войната в Украйна, сочат коментари във Великобритания, а разкрития на Ройтерс до голяма степен потвърждават тези усещания. Източници на агенцията коментират, че Джонсън е водил разговори с украинския президент Володимир Зеленски всяка седмица и активно е работил за намирането на нужното за украинската армия въоръжение.

Темата за данъците очевидно ще бъде водеща това лято, тъй като и Захауи обеща намаляването им, ако правителството успее да съкрати разходите с 20 на сто, посочва още Bloomberg. Джавид и Хънт пък заявиха, че няма да подкрепят планираното повишение на данъци в страната и че ще намалят корпоративния данък до 15% спрямо сегашните 25%. Данъците са в състояние да изхвърлят от надпреварата Риши Сунак, тъй като той се сочи за финансовия министър позволил увеличаването на данъчната тежест до нива невиждани от Втората световна война насам.

Инфлацията притиска британските потребители, които очакват и допълнително увеличение на сметките за енергия преди зимата и по-високи цени за билетите за влака. На този фон през следващите месеци се очакват и множество протести в различни сектори с искания за по-високо заплащане. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още