IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Като списък за пазаруване: как Джонсън и Зеленски се договаряха за оръжие

Само 90 минути след като подава оставка, британският премиер разговаря с украинския президент, уверявайки го в продължаващата подкрепа за Украйна

09:31 | 10.07.22 г. 2
<p>
	<em>При последното си посещение в Киев Борис Джонсън разгледа унищожена от украинските военни руска техника. Снимка: President.gov.ua</em></p>

При последното си посещение в Киев Борис Джонсън разгледа унищожена от украинските военни руска техника. Снимка: President.gov.ua

Всяка седмица британският премиер Борис Джонсън и украинският президент Володимир Зеленски са разговаряли и обсъждали нужните на Украйна оръжия - като списък за пазаруване, пише Ройтерс в анализ. В него агенцията описва как Джонсън се превръща в пръв приятел на Украйна и как успява да ѝ помогне.

След като получава заявките от Украйна, британският премиер изпраща своите военни емисари да издирват въоръжението в различните страни, включително и в съседни на Русия, разказват източници на Ройтерс. След това Лондон организира доставките, оказвайки и логистична подкрепа.

90 минути след като подава оставка, Джонсън се обажда на Володимир Зеленски, за да го увери в подкрепата на Великобритания. Лондон ще продължи да предоставя военна помощ на страната, колкото е необходимо, разказват източници на Ройтерс. При този последен разговор няма преводачи - двамата разговарят на английски език и британският премиер е видимо трогнат.

Володимир Зеленски разговаря с Борис Джонсън. Източник: President.gov.ua

От началото на войната в Русия Великобритания е един от най-големите поддръжници на Украйна - и като доставчик на военна помощ, и като предоставящ финансова помощ, а често и като посредник при покупки. Борис Джонсън беше определен като "истински приятел" от украинските власти, а Зеленски му благодари в социалните мрежи за подкрепата и защитата на интересите на Украйна.

Според източниците на Ройтерс Зеленски и Джонсън са разговаряли 21 пъти от началото на войната - средно на всеки шест дни. Британският премиер два пъти посети украинската столица в този период. След един от разговорите Великобритания убеждава Норвегия да изпрати ракетни системи за залпов огън към Украйна, а през май украинските власти официално благодариха на Лондон за отпуснати противокорабни ракети от страна на Дания.

Досега Великобритания е отпуснала 2,3 млрд. паунда военна помощ за Украйна. В тези средства влизат и покупките на оръжие, но не и логистичната подкрепа, която оказва британското Министерство на отбраната на страната. Институцията коментира, че е водила преговори с различни държави по света, за да осигури въоръжение, но отказва да даде повече подробности. С този ход се избягват редица проблеми, защото някои държави отказват да предоставят оръжие на Украйна, а други имат нужда от помощ, за да осъществят доставките.

Но дори и с тази интензивна подкрепа Украйна стопи резервите си от въоръжаване. Киев коментира, че изстрелва по около 6000 снаряда на ден. По данни на британското разузнаване Москва използва по 20 000 снаряда на ден в своята "специална военна операция".

Резеревите от оръжия на много държави биха се изчерпали до дни при тази интензивност,  коментират анализаторите. Според тях това означава, че скоро Западът трябва да реши дали да удвои подкрепата си за страната или да я притисне за преговори с Русия, за да бъде сложен край на военните действия, пише Ройтерс.

Изправена пред риск от рецесия и ръста на инфлацията Великобритания скоро може и да не успее да мотивира подкрепата си за Украйна, особено за война, която може да продължи години.

Източници на Ройтерс коментират, че британското разузнаване първо е алармирало за раздвижване в Русия около границите с Украйна още през миналия април. Според тях седмици преди началото на военните действия в страната британските власти са започнали да доставят лекострелково оръжие, което е изиграло ключова роля в първите дни на руската инвазия.

Не е задължително оттеглянето на Джонсън да доведе до оттеглянето на британскатта подкрепа за Украйна. Външният министър Лиз Тръс коментира в края на юни, че Западът трябва да удвои доставките на оръжия за Киев. Според анализатори тя или министърът на отбраната Бен Уолъс могат да замесят Борис Джонсън начело на британското правителство.

Преди това обаче Украйна ще се радва на "още няколко седмици" на подкрепа от страна на Борис Джонсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Санкциите не свалиха Путин от власт, но свалиха Петков и Джонсън. Следващият вероятно е Шолц. В един момент бавно загряващият европейски електорат ще схване, че парите му се изнасят нанякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още