IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиз Тръс нажежи битката за наследника на Борис Джонсън

Данъците ще са водеща тема в Консервативната партия през това лято

14:02 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg LP

Министърът на външните работи на Великобритания Лиз Тръс е поредният член на кабинета на подалия оставка преди дни Борис Джонсън, който се кандидатира за лидер на консерваторите и премиер на страната, съобщава Bloomberg. На този етап в битката са 11 души, сред които бившият финансов министър Риши Сунак, който подаде оставка и този ход доведе до криза в правителството.

Кандидати са още и министърът на търговията Пени Мордонт, бившите министри на здравеопазването Саджид Джавид и Джеръми Хънт, министърът на финансите Надим Захауи, както и министърът на транспорта Грант Шапс. Министърът на отбраната, който също беше сочен като вероятен наследник на Джонсън Бен, Уолъс се отказа от надпреварата.

Официално премиерът Борис Джонсън трябваше да се оттегли от постовете, които заема заради серията от скандали, започнали около партита по време на пандемията от коронавируса. Той обаче ще продължи да управлява страната, докато не бъде намерен негов заместник - вероятно до есента.

Много анализатори коментират, че причината за недоволството на британците всъщност е залитането на Джонсън по външнополитическите теми и неглижирането на проблемите в страната. Британският премиер сякаш се интересува повече от войната в Украйна, сочат коментари във Великобритания, а разкрития на Ройтерс до голяма степен потвърждават тези усещания. Източници на агенцията коментират, че Джонсън е водил разговори с украинския президент Володимир Зеленски всяка седмица и активно е работил за намирането на нужното за украинската армия въоръжение.

Сега Лиз Тръс започва своята кампания с обещания за намаляване на данъците, като и със заявката да корпоративните данъци да станат "конкурентни", за да могат хората да покрият своите разходи.

Темата за данъците очевидно ще бъде водеща това лято, тъй като и Захауи обеща намаляването им, ако правителството успее да съкрати разходите с 20 на сто, посочва още Bloomberg. Джавид и Хънт пък заявиха, че няма да подкрепят планираното повишение на данъци в страната и че ще намалят корпоративния данък до 15% спрямо сегашните 25%. Данъците са в състояние да изхвърлят от надпреварата Риши Сунак, тъй като той се сочи за финансовия министър позволил увеличаването на данъчната тежест до нива невиждани от Втората световна война насам.

Инфлацията притиска британските потребители, които очакват и допълнително увеличение на сметките за енергия преди зимата и по-високи цени за билетите за влака. На този фон през следващите месеци се очакват и множество протести в различни сектори с искания за по-високо заплащане. 

Очакванията са консерваторите бързо да разгледат кандидатите и да сведат броя им до двама преди лятната ваканция на парламента на 21 юли. Заместникът на Борис Джонсън ще стане ясен през септември.

Решаваща роля ще имат поддръжниците на Консервативната партия, които ще изберат един от двамата предложени кандидати, които преди това ще направят шестседмична обиколка на Великобритания, в опит да наберат подкрепа. Проучванията досега показват, че водеща роля при избора на следващ премиер на Великобритания играят  мъжете на възраст над 55 години, живеещи в южните части на Англия. Голяма част от консервативно настроените избиратели обаче все още подкрепят Борис Джонсън, допълва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още