IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Лихвите ще отиват високо, високо, високо

Няма да позволим инфлацията да се вкорени, увери заместник-управителят на АЦБ Дейв Рамсдън

18:51 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Изглежда енергията на Английската централна банка (АЦБ) за продължаване на лихвените повишения е далеч от това да се изчерпи, а цената на кредитите ще продължи да се покачва високо в следващите месеци.

В четвъртък представител на финансовата институция посочи, че е "много вероятно" лихвите да бъдат увеличени допълнително, за да се възпре вкореняването на инфлацията, съобщи Ройтерс.

"Ще трябва да отговорим, каквото и да се случи, но искаме хората да разберат, че няма да позволим високата инфлация да стане устойчива и да излезе извън контрол, както се случи през 70-те и 80-те", каза заместник-управителят на АЦБ Дейв Рамсдън в интервю за BusinessLive.

По думите му лихвите "е много вероятно да трябва да бъдат повишени допълнително".

От миналия декември насам АЦБ одобри пет лихвени повишения в опит да спре инфлацията. Следващото заседание на банката предстои в началото на август, като очакванията са за продължение на най-дългата серия на затягане от 25 години насам.

В четвъртък инвеститорите виждат близо 83% шанс АЦБ да обяви рядко за регулатора увеличение от 50 базисни пункта (б.п.), след като досега ходовете бяха в размер на 25 б.п.

През юни централната банка изрази готовност да действа по-агресивно при необходимост.

Рамсдън повтори най-скорошната прогноза на АЦБ за инфлацията - понастоящем на ниво от 9,1% през май - която се очаква да надмине 11% в края на годината.

 

 

 

По-рано през деня представител на ведомството на Андрю Бейли посочи, че АЦБ може да задължи банките да използват своите капиталови буфери и да спрат да изплащат дивиденти по време на криза, за да се избегне образуването на вакуум в кредитирането към домакинства и бизнеси.

Банките не бяха склонни да използват капиталовите си буфери при избухването на пандемията поради опасения от пазарни реакции. Причината - използването им слага на пауза изплащането на дивиденти, бонуси и купони по някои задължения, обясни Виктория Сапорта от АЦБ.

Затова и тя предложи налагането на такова правило. "Понеже Лондон е база за много международни банки, предложението ще бъде обсъдено със световните регулатори, преди да се вземе каквото и да е било решение. Трябва да се разясни как точно ще се случва", каза Сапорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още