IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Британската икономика се забавя, но не се насочва към сериозна рецесия

АЦБ ще предприеме по-агресивни действия при необходимост, за да възпре вкореняването на инфлацията, увери заместник-председателят на институцията

12:05 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската икономика се забавя, но вероятно не се е насочила към сериозния тип рецесия, през който премина преди над десетилетие. Такова мнение изрази заместник-управителят на Английската централна банка (АЦБ) Джон Кънклиф, цитиран от Bloomberg.

"Това е много различен тип шок спрямо този от финансовата криза, а тя бе последвана от много дълбока и дълга рецесия", каза Кънклиф в интервю за BBC Radio 4 в сряда.

"Очакваме натискът от поскъпващата издръжка на живот да удари потреблението и това ще започне да забавя икономиката. Виждаме сигнали, че икономиката вече се забавя", каза Кънклиф.

Той предположи, че може да последва стагнация.

"Прогнозираме, че през следващия период от около година икономическият растеж ще остане като цяло без промяна. Това е много по-различна картина спрямо тази, която видяхме в периода 2009-2011 г. Това е картина на забавяща се икономика, в която хората свиват потреблението си", коментира Кънклиф.

АЦБ ще предприеме по-агресивни действия при необходимост, за да възпре вкореняването на инфлацията в британската икономика, увери централният банкер.

"Наша работа е да се подсигурим, че с преминаването на тези инфлационни шокове през икономиката във време, когато имаме и затегнат пазар на труда, няма да видим комбинация от силен шок от отвън и цените на енергията, заедно с вътрешни фактори, която да ни остави с инфлацията като новото нормално", обясни Кънклиф.

"Хората може да са спокойни, че ще действаме, за да се подсигурим, че това няма да се случи", увери заместник-председателят на АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още