IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow записа най-големия си спад от началото на годината

Новите данни за инфлацията в САЩ оцветиха в червено американските борси

23:33 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси записаха големи спадове след ключовите данни за инфлацията за август, които се оказаха по-високи от очакваното и повлияха на оптимизма на инвеститорите за охлаждане на цените и не толкова агресивни действия от страна на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 1276,37 пункта, или 3,94%, до 31 104,97 пункта, записвайки най-големия си спад от началото на годината. Широкият индекс S&P 500 спадна с 4,32% до 3932,69 пункта, а технологичният Nasdaq Composite потъна с 5,16%, завършвайки деня на ниво от 11 633,57 пункта.

Над 490 акции в S&P 500 се озоваха на червено. Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, записа 9,4% понижение на борсата, а гигантът в производството на чипове Nvidia – 9,5%.

Спадът изтри почти всичко от скорошното рали и накара много инвеститори да си припомнят средата на юни, когато S&P 500 се озова на ниво под 3700 пункта.

„Смятам, че дори можем да се върнем и да тестваме отново юнските дъна“, коментира директорът на UBS Арт Кашин.

По данни на Министерството на труда на САЩ годишната инфлация в САЩ се е покачила с 0,1% и е достигнала 8,3% през август, дори при спадащите цени на газа. Данните не изпълниха очакванията на икономистите, че инфлацията ще се забави с 0,1% на месечна база.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, се е ускорила до 0,6% спрямо юли и 6,3% спрямо август 2021 г.

Докладът е един от последните, които Федералният резерв на САЩ ще разгледа преди срещата си на 20-21 септември, когато се очаква централната банка да направи трето поредно повишение на лихвите с 0,75 процентни пункта, за да обуздае ускоряващата се инфлация. Неочаквано високите данни за август могат да накарат Фед да продължи с агресивните повишения по-дълго, отколкото някои инвеститори очакваха.

Днешните движения се случиха след четири поредни положителни сесии за американските индекси, които бяха подкрепени отчасти от вярването на много инвеститори, че инфлацията вече е достигнала пика си.

Разпродажбите бяха особено болезнени за технологичните акции. Цената на книжата на Cloudfare спадна с повече от 10%, а стойността на акциите на Unity Software се сви с 13,4%. Книжата на компанията за продажби на автомобили на дребно Carvana пък записаха 12,9% понижение на цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още