IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ шокира с първото увеличение на лихвата от началото на кризата

Лихвеният процент се покачи с 15 процентни пункта до 0,25%

14:15 | 16.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) изненада инвеститорите и анализаторите, като стана първата от големите централни банки в света, която повишава основния лихвен процент след началото на пандемичната криза. След свое заседание комисията по отворения пазар реши с мнозинство на гласовете да повиши лихвения процент с 15 процентни пункта до 0,25%, съобщи банката на сайта си.

По този начин централните банкери реагират на бързото повишаване на цените на острова. Инфлацията се ускори до 5,1%, което е далеч над целта на централната банка.

Въпреки това повечето анализатори очакваха лихвените проценти да останат непроменени. Експертите обаче не бяха съвсем сигурни как ще постъпи АЦБ. Инфлацията в Обединеното кралство е висока, което е аргумент за повишаване на лихвените проценти. В същото време обаче новият вариант на вируса се разпространява бързо и намалява икономическата активност. 

През ноември комисията също не отговори на очакванията. Тогава тя гласува да задържи лихвените равнища на исторически ниските нива от 0,10%. Затова и анализаторите бяха раздвоени за срещата в четвъртък и дали тя ще доведе до промяна в лихвения процент на фона на появата на омикрон щама. Предположенията на инвеститорите бяха, че има 50% шанс АЦБ да вдигне лихвите от 0,1% до 0,25% заради скорошната поява на омикрон варианта на коронавируса.

Наред с други неща, цените се определят от рязкото повишаване на енергийните разходи, както и от недостига на материали и затрудненията при доставките, произтичащи от пандемичната криза. Тези фактори стимулират и инфлацията в САЩ, поради което Фед обмисля няколко повишения на лихвените проценти през следващата година.

„Ресорната комисия в АЦБ прие парична политика, с която да достигне целта за 2% инфлация и която да подпомогне поддържането на растеж и на заетостта“, посочват от банката на сайта си.

Увеличението на лихвите е първото от 2018 г. насам и се случи ден, след като банкерите приключиха с плана си за количествени улеснения от времето на пандемията. Покупките доведоха до това, че притежаваните от централната банка държавни облигации възлизат на 875 млрд. паунда (1,2 трлн. долара), в сравнение с 435 млрд. паунда преди настъпването на кризата. С мнозинство АЦБ приема да продължи със съществуващата си програма за закупуване на държавни облигации на Обединеното кралство на стойност 875 милиарда паунда. Единодушно е било гласувано и да се задържи наличността от покупки на корпоративни облигации на ниво от 20 млрд. паунда. Така общият целеви обем от покупки на активи възлиза на 895 милиарда паунда. 

В ноемврийския доклад на комисията по парична политика бе прогнозирано глобалният БВП и английската икономика да се възстановят допълнително от ефектите на пандемията в краткосрочен план. „В среда на нарастващи лихви, каквито финансовите пазари очакваха в този период, очакванията бяха възходящият натиск върху инфлацията да се успокои с времето, заедно с облекчаването на проблемите при доставките, с възстановяването на баланса при глобалното търсене и със спада в цените на енергията“, пишат от финансовата институция. Като краен резултат се очакваше инфлацията да спадне през втората половина на 2022 г.

Тези перспективи обаче бяха помрачени от появата на новия вариант на коронавируса омикрон, който „изглежда се разпространява бързо в Обединеното кралство и по света“. „На база досега известното омикрон представлява нов риск за общественото здраве“, пишат от банката, като допълват, че инфлацията в развитите икономики се е ускорила по-бързо от очакваното. „Омикрон щамът представлява негативен риск за активността в началото на 2022 г., макар че равносметката от неговите ефекти върху търсенето и предлагането, съответно и върху средносрочния глобален инфлационен натиск, остава неясна“, посочват от банката.

От финансовата институция ревизираха надолу очакванията си за ръст на английската икономика през последното тримесечие на 2021 г. с около 0,5% спрямо ноемврийския доклад. Така БВП остава с около 1,5% под предпандемичните си нива.

Очакванията по отношение на безработицата са тя да спадне до около 4% през последните месеци на 2021 г. Това е ревизия в посока надолу спрямо ноевмрийските прогнози на АЦБ за 4,5% безработица през последното тримесечие на 2021 г.

Инфлацията ще се запази на нива от около 5% през по-голямата част от зимния сезон и ще достигне своя връх от 6% през април 2022 г., очакват още от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още