IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери тази седмица ще отговарят на въпроса "Защо?"

В следващите дни ръководителите на големите монетарни регулатори може да дадат сигнал какво предстои до края на годината

10:33 | 26.09.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Изглежда седмицата на централните банки все още не е приключила - в следващите дни ръководителите на монетарните власти ще направят изказвания, които може да обяснят взетите решения от миналата седмица и да дадат сигнал за това, което предстои в оставащите месеци от годината.

Миналата седмица централните банки, в т.ч. Федералният резерв на САЩ, Английската централна банка (АЦБ), Норвежката централна банка, Швейцарската и др., одобриха значителни лихвени повишения - голяма стъпка напред, която целеше да покаже, че регулаторите са сериозни в намеренията си да забавят ценовия растеж.

Банкерите във Фед единодушно подкрепиха лихвено увеличение от 75 б.п. - третото поредно, с което федералната лихва достигна диапазон от 3-3,25%, най-високото ниво от световната финансова криза през 2008 г. насам.

АЦБ покачи лихвата с половин процентен пункт до 2,25%, като след заседанието регулаторът изтъкна, че ще продължи "да дава силни отговори, както е необходимо" към инфлацията, въпреки че икономиката на страната навлиза в рецесия.

Лихвеното повишение на Швейцария в размер на 75 б.п. сложи край на отрицателните лихви в Европа, а малко след него Норвегия вдигна лихвите до 11-годишен връх, като допълни, че планира да продължи с паричното затягане и през ноември.

Тази седмица централните банкери ще имат възможност да обяснят защо са взели такива решения, както и какво предстои да се случи в оставащото последно тримесечие на 2022 г.

В следващите дни предстоят изказвания на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, както и на редица представители на регулаторите, в т.ч. на зам.-председателя на ЕЦБ Луис де Гиндос и на председателя на Фед Лейл Брейнард.

Внимание обаче няма да получат единствено отговорите на въпроса "Защо?", а и тези на въпроса "Какво предстои?" - предстои да бъдат публикувани данни за инфлацията, продажбите на дребно и потребителското доверие, които ще покажат как са се отразили лихвените повишения в икономиката (като се има предвид, че промяната в паричната политика действа със забавяне).

Една от по-важните статистики ще е тази за инфлацията в еврозоната - последно данните на европейската статистическа служба Евростат показаха годишна инфлация от 9,1% в еврозоната през август, след като през юли тя бе 8,9%.

 

Медианните прогнози на икономистите, анкетирани от Bloomberg, сочат към нов исторически връх на инфлацията от 9,7% през септември, като четирима икономисти прогнозират двуцифрен резултат в петък, когато ще бъде публикувана статистиката.

"Инфлацията в еврозоната вероятно ще е достигнала нов връх от 9,6% през септември, докато храните и енергията продължават да поскъпват. Краят на мерките в Германия срещу инфлацията, представени в началото на лятото, също ще допринесе за ценовия натиск", пишат икономисти от Bloomberg Economics.

Каквото и да покажат данните, те ще потвърдят едно - инфлацията в блока продължава да е в пъти над целевото равнище от 2%, а това означава, че централните банкери от ЕЦБ ще продължат с ходовете на затягане - нещо, което вече бе загатнато от представители на банката.

Според данните от суаповете, свързани с датите на заседанията за паричната политика на регулатора, трейдърите се подготвят за двойно по-бърз темп на затягане от ЕЦБ спрямо очакваното в началото на септември.

Миналата седмица паричните пазари завишиха очакванията си, като се подготвят за парично затягане от 225 б.п. до юни 2023 г., като това ще изстреля лихвата по депозитите на ЕЦБ до равнище от 3%.

От юли насам ЕЦБ вече увеличи показателя с общо 125 б.п., с което той достигна 0,75%.

Трейдърите се подготвят за по-агресивни ходове от ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Трейдърите се подготвят за по-агресивни ходове от ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

Ето какво още ще следим през следващите дни:

Понеделник ще започне с данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в Япония, който ще бъде последван от изказвания на представители на Японската централна банка (ЯЦБ), в т.ч. на управителя Харухико Курода. В Европа изказвания ще направят ръководителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, заместник-управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, Фабио Панета от ЕЦБ, както и на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард и други.

През деня се очакват данни за бизнес нагласите в Германия през септември, които ще бъдат публикувани от института Ifo. Хонконг ще публикува информация за търговския си баланс.

По-късно през деня предстоят коментари от представители на Федералния резерв на САЩ.

Вторник ще има информация за потребителското доверие в Южна Корея, следвана от информация за печалбите в промишлеността в Китай. Този ден също се очакват изказвания на редица централни банкери, сред които на ръководителите на Фед и на ЕЦБ, както и на представители на двете ведомства.

В САЩ ще стане ясно с колко са се покачили цените на жилищата през юли.

В сряда Японската централна банка (ЯЦБ) ще публикува доклад от последното си заседание за паричната политика, докато в Австралия се очакват данни за продажбите на дребно през август.

В Германия, Франция и Италия ще стане ясно влошили ли са се потребителските нагласи, а председателят на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи изказване.

В САЩ ще стане ясно с колко са нараснали продажбите на жилища през август, както и увеличили ли са се резервите на суров петрол.

Русия ще публикува данни за безработицата, търговията на дребно, промишленото производство и бизнес нагласите.

Предстои важна седмица за представителите на ЕЦБ, като над половината от членовете на банката ще направят изказвания. Източник: Bloomberg L.P. Предстои важна седмица за представителите на ЕЦБ, като над половината от членовете на банката ще направят изказвания. Източник: Bloomberg L.P.

В четвъртък предстои да бъдат публикувани данни за инфлацията в Испания и Германия, за кредитирането във Великобритания и за бизнес климата и потребителското доверие в цяла Европа през септември.

По-късно през деня ще стане ясно как се е представила щатската икономика през второто тримесечие на годината, като Канада също ще публикува такива данни, но за месец юли.

Петъчният ден ще започне със статистика за промишленото производство и продажбите на дребно в Южна Корея, като същата се очаква и в Япония. В Китай ще бъде публикуван PMI индексът за септември. Централната банка на Индия ще вземе решение за лихвения си процент.

Във Великобритания ще стане ясно какво е представянето на икономиката и какви са бизнес инвестициите в страната, докато в Германия се очаква информация за продажбите на дребно през август. Такива данни се очакват още и в Швейцария. Освен това, в Германия статистиката ще покаже нараснала ли е безработицата през септември.

В Европа се очаква информация за инфлацията и безработицата през деветия месец.

В САЩ ще бъде публикуван ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още