IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария сложи край на отрицателните лихви в Европа

Решението на регулатора за лихвено увеличение бе в съответствие с прогнозите на икономистите

10:59 | 22.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската централна банка отговори на очакванията и увеличи лихвата си със 75 базисни пункта (б.п.) в четвъртък, следвайки примера на Европейската централна банка (ЕЦБ), с което показателят достигна 0,5%, става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

Ходът сложи край на продължилия десетилетие експеримент на Европа с отрицателните лихви.

Решението на централната банка на Швейцария ще сложи край на отрицателните лихви в Европа. Източник: Bloomberg L.P. Решението на централната банка на Швейцария ще сложи край на отрицателните лихви в Европа. Източник: Bloomberg L.P.

"С увеличението банката се бори срещу възобновения ръст в инфлационния натиск и разпространението на инфлацията сред стоки и услуги, които до момента не бяха толкова силно засегнати", пишат от регулатора в изявление на сайта си, като допълват, че "не може да се изключи възможността, че ще бъдат необходими допълнителни лихвени увеличения".

Последно инфлацията в Швейцария достигна 3,5% през август, като основни двигатели за това са били поскъпналите енергия и храни.

Централната банка обнови инфлационните си прогнози, направени при допускането, че лихвата ще бъде 0,5% по време на целия прогнозен хоризонт. Така за 2022 г. се предвижда средна годишна инфлация от 3%, за 2023 г. тя ще е 2,4%, а за 2024 г. - 1,7 на сто. "Без днешното решение за паричната политика, инфлационните прогнози биха били значително по-завишени", посочват от регулатора.

Очакванията за икономическия растеж на Швейцария са той да бъде в размер на около 2% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още