IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще повиши лихвата до 3% до юни 2023 г.

Общото парично затягане може да достигне 225 базисни пункта до следващото лято

13:38 | 24.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме по-агресивни ходове на парично затягане от първоначално очакваното и ще повиши лихвата по депозитите до 3% до юни 2023 г., пише Bloomberg.

Трейдърите се подготвят за по-агресивни ходове от ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Трейдърите се подготвят за по-агресивни ходове от ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

Според данните от суаповете, свързани с датите на заседанията за паричната политика на регулатора, трейдърите се подготвят за двойно по-бърз темп на затягане спрямо очакваното в началото на септември.

Паричните пазари завишиха очакванията си с шест базисни пункта (б.п.) през юни, с което общо паричното затягане ще стигне 225 б.п., а това ще изстреля лихвата по депозитите до равнище от 3%. В момента тя се равнява на 0,75%.

От юли насам ЕЦБ вече увеличи показателя с общо 125 б.п. По-рано през септември ведомството на Кристин Лагард одобри безпрецедентен лихвен ръст от 75 б.п. - най-голямото увеличение в историята на ЕЦБ, ако не се вземе предвид техническата корекция в седмиците малко след началото на паричния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 24.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 8
Иван Митев
преди 1 година
Възможни са различни методи за европейски финанси. Сега Европейският съюз употребява намаляващ покупателната способност на еврото метод за европейски финанси. Неправилната европейска финансова политика е водещата причина за сегашната инфлация. Европейската централна банка няма компетентност за прекратяване на европейската грешка. Правителството от съответна държава от еврозоната взима заеми за да плати щети от допусканата слабост. Възникващите щети са неограничени. Ресурсите за плащане на те ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
Achtung
преди 1 година
Италия няма да издържи на високи лихви и ще влезе в дългова спирала. Новия инструмент на ЕЦБ а.к.а да продава немски ДЦК и да купува италиански без да променя общия обем, няма да работи, нето апенинския е по-голям от немския. Испания, Португалия и даже Франция са следващите в кюпа. Изборите тази неделя ще за знакови за цялото бъдеще на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още